Szász László: „A bűntudat újrafelosztása”, avagy az identitás elvesztése

Szász László irodalomtörténész (Gödöllő) Páskándi kései, elhallgatott regényét (Szekusok) elemzi „»A bűntudat újrafelosztása«, avagy az identitás elvsztése című előadásában. „Etikai értelemben, a Szekusokról lévén szó, a személyiség autonómiája és a diktatórikus hatalom, illetve a jó és rossz hagyományokból építkező, de morális értékeket is hordozó közösség és a totalitárius hatalom áll szemben egymással, sohasem kizárólagosan az egyén kizárólagosan a közösséggel. Esztétikai értelemben pedig a műalkotás (akár Nádasról, akár Páskándiról legyen szó) a közösség és egyén közt természetszerűen kialakuló feszültségek, konfliktusok milyenségét, az erkölcsi választási lehetőségeket ábrázolja. Kissé emelkedettebb hangnemben: ez az irodalom létformájának egyik domináns, generikus eleme.
cím
Szász László: „A bűntudat újrafelosztása”, avagy az identitás elvesztése
közzététel
2012.08.21
copyright
Creative Commons
készítette
Petőfi Irodalmi Akadémia, 2012 – Utómunka: Nagy Rita, Hingyi Gábor
rövid leírás
Szász László irodalomtörténész (Gödöllő) Páskándi kései, elhallgatott regényét (Szekusok) elemzi „»A bűntudat újrafelosztása«, avagy az identitás elvesztése című előadásában.”
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/szasz-laszlo-%E2%80%9Ea-buntudat-ujrafelosztasa%E2%80%9D-avagy-az-identitas-elvesztese;jsessionid=A1CB131A736659ECF78FBB3D5131113A