Zenei portré Dubrovay László zeneszerzőről (TELJES)

Dubrovay László Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Alkotói munkásságában meghatározó szerepe van a tehetséges szólistáknak, akik újabb darabok megírására inspirálják. Zeneszerzői megújulását 1971-es kölni tanulmányaitól datálja, melyek alapjaiban változtatták meg a hangok világáról alkotott nézeteit. Ekkor rugaszkodik el a hagyományos tizenkét hangra építő komponálástól, és a hangok belső tulajdonságai felé fordul. Azt vallja, hogy a hang nem pontszerű jelenség, hanem egy folyamat, melynek van belső élete, meg lehet változtatni a dinamikáját, felhangjait, a hangszíneit. Művészi filozófiája, hogy a zene nem lehet egyoldalú: az ég felé törésnek akkor van értelme, ha a pokol feszültségeit is megjeleníti a szerző.
 
Rendező: Kisfaludy András
Operatőr: Balog Gábor, Varjasi Tibor
MMA, 2014, 50’
 
cím
Zenei portré Dubrovay László zeneszerzőről (TELJES)
közzététel
2022.03.29
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Dubrovay László Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A róla készült portréfilmben néhány jelentős műve keletkezéstörténetébe is beavatja a nézőt.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/portrefilmek/-/video/1694445/zenei-portre-dubrovay-laszlorol-teljes-film;jsessionid=55742D1CDC4C87B0B071289DC76AEE3B