2016. augusztus 26. – „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről 3." és Országos Színházi Évadnyitó

A 120 éves kecskeméti Katona József Színház ad otthont az Országos Színházi Évadnyitónak augusztus 26-án. A program szakmai konferenciával indul, majd délután következik a látványos gála, amelyen kiderül, ki veheti át idén a Kaszás Attila-díjat.
A pályázati lehetőségekről, a zenés színház jövőjéről és a professzionális színházi rendszerről egyaránt szó lesz a „Párbeszéd a magyar színház jövőjéről 3." elnevezésű konferencián, amely a Magyar Művészeti Akadémia és a Katona József Színház közös szervezésében a nagyszínházban veszi kezdetét.
A konferencia nyitányaként 10.00 órakor köszöntőt mond Marton Éva, Magyar Szent István Renddel kitüntetett operaénekesnő, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója, az MMA levelező tagja. Majd változik a helyszín, és a Kamaraszínházban az MTVA 5 kulturális csatorna indításáról, valamint a nemzetközi pályázati lehetőségekről hangzanak el előadások.
A Kelemen László Kamaraszínházban 16.00 órakor kezdődő sajtótájékoztatón Cseke Péter, dr. Kucsera Tamás Gergely és Kriza Zsigmond, az MMA Előadó-művészeti Bizottság tagja összegzi a konferencián elhangzottakat.
A 17.00 órakor kezdődő gála előtt különleges kiállítás megnyitójának ad otthont a teátrum Nézőtéri Galériája. A Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész festményeiből, grafikáiból nyíló tárlatot Szigethy Gábor színháztörténész ajánlja a nézők figyelmébe.
A nap fénypontja a 17 órakor kezdődő Gála. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony köszöntője után dr. Hoppál Péter államtitkár mond évadnyitó beszédet. A gála műsorában kerül átadásra a Kaszás Attila-díj. Az idei nomináltak: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház). A gála látványos műsoráról a kecskeméti társulat gondoskodik.
Naptár
// ]]>