„Hagyjuk magunkat elbűvölni"

Megjelent a Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozat harmadik kötete

A hazánkban ma látható műemlékek döntő többsége a barokk korban született, ezért e korszak tudományos kutatása építészeti és művészettörténeti múltunk megismerésének egyik legfontosabb feladata. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének kutatócsoportja több mint tíz éve kutatja és dolgozza fel a magyarországi barokk freskófestészet emlékeit. A nagy jelentőségű művészettörténeti munka eredményeit a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) az MMA Kiadó gondozásában 2019–2023 között négy kötetben jelenteti meg. A 2022 végén napvilágot látott harmadik kötet Győr-Moson-Sopron és Vas megye alkotásait öleli fel.
A kiadvány ünnepélyes bemutatójára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermébe várták a szakembereket és az érdeklődőket január 17-én.
Az eseményen elsőként dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntötte a résztvevőket. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia feladatai közé tartozik a kortárs művészeti élet széles spektrumának támogatása, a szakemberek személyes megbecsülése, a kiemelkedő teljesítmények elismerése, a XX. és XXI. századra vonatkozó kutatások ösztönzése. Ugyanakkor ahhoz, hogy a tudományos kutatások során teljes képet kaphassunk, fontos az előző korok ismerete is. Hangsúlyozta: „Az MMA működési filozófiájának alapja a szakmai partnerekkel való együttműködés." Így jöhetett létre a tartalmi és formai szempontból is figyelemreméltó sorozat legújabb kötete is. A főtitkár köszönetet mondott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékén tevékenykedő kutatócsoportnak, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak, valamint Pécsi Györgyi akadémikus asszonynak, az MMA Kiadó vezetőjének és mindazon munkatársaknak, akik a kötet létrejöttében közreműködtek. Kiemelte: „Az MMA kiadójának feladata az is, hogy olyan hiánypótló kiadványok megszületésében segédkezzen, amelyek piaci alapon nem jelenhetnének meg."
Dr. habil. Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja úgy fogalmazott: „Barokk festészettel foglalkozni akár a küldetésnyilatkozatunk része is lehetne" – majd kiemelte, hogy a katolikus egyetem több erős szálon is összefonódik a barokk kor művészetével. Az eddig megjelent kötetetek tanúsága szerint ugyanis a legtöbb freskó liturgikus helyeken található. Az egyetem alapítója, Pázmány Péter pedig nemcsak egyházszervező és politikus, hanem a magyar irodalmi barokk jelentős szerzője is volt.  A dékán elmondta: a kutatócsoport már 2008-ban megalakult. Az első kötet Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye freskóit vette számba 2019-ben, a második kötet Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye alkotásait mutatta be 2020-ban, a most megjelent harmadik kötet pedig Győr-Moson-Sopron és Vas megye kincseit gyűjtötte össze. A sorozat negyedik, „hivatalosan" utolsónak szánt darabja a fővárosra és környékére, valamint Kelet-Magyarországra kalauzolja majd az olvasókat. Ugyanakkor a távlati tervek között szerepel a trianoni határokon túl fellelhető magyar barokk freskók feltérképezése és bemutatása is. A sorozat tudományos érdemei mellett kiemelte a kötetek esztétikai értékét, formai és tartalmi szépségét. Nem véletlen, hogy a könyvsorozat grafikai tervezője, Király Gábor 2021-ben az Ünnepi Könyvhét „Szép könyv" versenyén elnyerte a Köztársasági Elnök különdíját. A dékán kiemelte: „A környezetünkön és a világunkon is sokat segítenünk azzal, ha visszakanyarodunk ahhoz a szépséghez, amely a lelket felemeli és megnyugtatja."
A MÉM MDK részéről dr. Almássy Kornél igazgató méltatta a kötetet, aki beszédjében hangsúlyozta: „Nem csupán műemlékvédelmi és társadalmi szempontból fontos ez a sorozat, hanem egyfajta értelmező szótárként is használható. Hiszen a barokk kor allegorikus nyelvét már nem beszéljük. E hiánypótló kötetek a kor megértéséhez sok segítséget nyújtanak. A megértés által pedig megtapasztalhatjuk, hogy a barokk közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Csak hagyjuk magunkat elbűvölni" – biztatta a jelenlévőket az igazgató, aki azt is kiemelte, hogy a MÉM MDK szempontjából fontos mérföldkő volt a kötetetek megjelenése, hiszen a munkát nemzetközi érdeklődés is övezte, valamint számos, többek között MTA-elismerésben is részesült a sorozat.
A könyvbemutató keretében dr. habil. Jernyei Kiss János, a PPKE BTK Művészettörténeti Tanszékének docense, a kutatási program vezetője és Gaylhoffer-Kovács Gábor (MÉM MDK) művészettörténész és műemlékvédelmi szakértő számoltak be a kutatás menetéről, érdekességeiről, a kötetek elkészülésében nagy segítséget nyújtó és folyamatosan fejlődő digitális technika lehetőségeiről, valamint azokról a külföldi projektekről, amelyek a magyar szakembereket és eredményeiket a nemzetközi, főképp a közép-európai kutatásokhoz kapcsolják.
A könyv az MMA Kiadó webboltjából megrendelhető, de kapható lesz a nagyobb könyvesboltokban is. További hír, hogy a Magyar Művészeti Akadémia művészettörténészek segítségével kisfilmekben is feldolgozza és bemutatja a kötetekben szereplő, a közelmúltban műemlékvédelmi felújításon átesett barokk emlékek jellegzetességeit.