A Kobzos Kiss Tamás-emlékhely átadásával kezdődött a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe

A 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás zenész, előadóművész, zenepedagógus közel 25 éves munkáját adta az Óbudai Népzenei Iskolának, és ezzel európai rangra emelte a hazai népzeneoktatást. Ezt ünnepelték meg idén első alkalommal Óbudán a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe nevet viselő rendezvényen. A megnyitón a Kobzos Kiss Tamás-emlékhelyet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át, aki méltatta a néhai akadémikus elévülhetetlen érdemeit.
Az emlékhelyet átadó Fekete György az ünnepségen elmondta: az iskola negyedszázados története fűződik Kobzos Kiss Tamáshoz. A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon van a legélénkebb, legszínvonalasabb és legváltozatosabb élő népművészet egész Európában. A művész erején felül vállalt olyan tevékenységeket, amelyeket egyéni életműve nem kívánt meg feltétlenül, beleértve az iskola megalapítását, fenntartását, emellett az alapvető dolgokról is meghozta a helyes döntéseket.
Az emlékhely átadása után ünnepi koncerttel várták a szervezők a közönséget az Óbudai Társaskörbe. A koncerten az előadóművész pályatársai, a Kobzos Kiss Tamás Vándordíj díjazottjai és az Óbudai Népzene Iskola tanárai adtak műsort.

A programok szombaton folytatódnak Óbudán a Fő téren és a Kobuci kertben. A Magyarországon működő népzenei műhelyek és intézmények összefogásával mintegy 40 népzenét és hagyományőrző mesterségeket oktató művészeti iskola mutatkozik be az ország minden tájáról. A népzenei műhelyek mesterek és tanítványok koncertjei mellett különleges hangszeravatás is színesíti a programokat a Cimbalom-ünnepen. A nagyszínpadon mások mellett a Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes, Virágvölgyi Márta és a Hölgykoszorú, azaz csupa női népzenész muzsikál.
   Az ÖrömZeneTéren egész nap aprók tánca és közösségi muzsika, az élő műhelyekben kézműves iskolák, mesterség és könyvbemutatók, valamint népművészeti és iparművészeti portékák vására, népi játékok és táncházi mulatság várják az érdeklődőket.
   A fesztivál – amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával valósul meg – szakmai programoknak, versenyeknek és továbbképzéseknek is otthont ad.
   A rendezvény azzal a szándékkal jött létre, hogy megérdemelt és kiemelt figyelmet kapjon a világon egyedülálló kulturális örökségünk, a magyar népzeneoktatás.
2017. május 20.  |  kobzos kiss tamás emlékhely-avatás