Pap Gábor, az MMA 2016. évi életműdíjasa

A Magyar Művészeti Akadémia 2016. évi első közgyűlése

A Magyar Művészeti Akadémia 2016. május 24-i közgyűlésén átadták a 2016. évi köztestületi díjakat, valamint újabb öt évre szavaztak bizalmat dr. Kucsera Tamás Gergely jelenlegi főtitkárnak.
A Magyar Művészeti Akadémia évi első rendes közgyűlésén átadták az MMA köztestületi díjait: a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész részesült „gazdag írói, iskolateremtő televíziós munkásságáért, a népművészet és a magyar ősműveltség gyökereinek kutatásáért". Az MMA Nagydíját Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagjának ítélte a köztestület „a magyar zenei hagyományokra épülő gazdag zeneszerzői munkásságáért, s a 2015-ben bemutatott Földindulás című munkájáért". A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár kapta „meghatározó irodalmi és nevelési tevékenységéért". (Jelenits István a díjat egy későbbi időpontban veszi át.) A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja „hét évtizedes zenetörténészi munkásságáért, elsősorban Liszt Ferenc és Kodály Zoltán életművét feltáró kutatásaiért, több mint három évtizedes zeneműkiadói tevékenységéért, a zenetudományban kiemelkedő színvonalú könyveiért és esszéiért". Az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Matitsné Vigh Marianne, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának titkára nyerte el „több évtizedes, fáradhatatlan művészetszervezői tevékenységéért, a zeneművészet iránti elkötelezettségéért, a hangversenyrendezésben, a koncertszervezésben végzett színvonalas szervezőmunkájáért, a zenei élet közigazgatásban való lelkes képviseletéért, a zeneművészek irányában tapasztalható figyelmességéért, és a közel 40 éve töretlen, szorgalmas munkájáért".
A közgyűlés elfogadta a 2015-ös évre vonatkozó elnöki, főtitkári és testületi beszámolókat, majd tájékoztató következett az elmúlt időszakra vonatkozó elnöki és testületi munkáról, valamint a felügyelő testület munkájáról. A költségvetési beszámoló és az idei évre vonatkozó előterjesztés mellett tagozati díj elnevezéséről, valamint oktatási, képzési, tudományos területen adományozható elismerő oklevélről tanácskozott a közgyűlés. Tájékoztató hangzott el az MMA 2017. évi művészeti, szakmai programtervének előkészítéséről, végül újabb öt évre megválasztották dr. Kucsera Tamás Gergelyt főtitkárnak, akinek mandátuma így 2021. november 5-ig szól.
2016. május 24.  |  eősze lászló balassa sándor közgyűlés