A naiv királynő – Bánsági Ildikó hetvenéves

Október 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Bánsági Ildikó színművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akit jelenleg a Nemzeti Színházban több szerepben is láthat a közönség. Október 22-én a köztelevízió az MMA-portréfilmek sorozatában idézi meg felejthetetlen színházi és filmes alakításainak hosszú sorát.
„Királynőket, elegáns nőket, csábító nőket, szexistennőket, de soha nem játszottam naivákat, holott én naivának éreztem magamat. Valahogy azok a szerepek kimaradtak, mindig csak a »nők« voltak. Egyszer Kemenes Fanni jelmeztervező mondta nekem, ne keseredjek el, hanem fogadjam el, hogy én hetvenéves koromig csak nőket fogok játszani." (Bánsági Ildikó)
 
Portré:
Orosz édesanyja ápolónőként egy hadifogolytáborban, a rácson át ismerkedett meg férjével. Csak ritkán és lopva találkozhattak, egy macska farkára kötött cetlin leveleztek, az asszony a háború végén kalandos úton követte párját Magyarországra. Ildikó csak a felvételi előtti napon merte otthon bevallani, hogy a színészi pályára készül, s legnagyobb meglepetésére anyja örömmel fogadta a hírt, csak akkor derült ki, hogy ő maga is szeretett volna színésznő lenni.
Pályafutását 1966-ban a Nemzeti Színház stúdiójában kezdte, majd felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1972-ben diplomázott. Még ebben az évben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, a következő évtől a József Attila Színház, 1976-tól a Vígszínház, majd 1987-től ismét a József Attila Színház tagja volt. 1990 és 1992 között a Nemzeti Színház társulatában játszott, 1992-től a Művész, majd a Thália Színházhoz kötötte szerződése, 1998 és 2013 között az Új Színház, majd 2013-tól újra a Nemzeti Színház tagja.
Eredeti, ösztönös tehetsége, női bája drámában és vígjátékban egyaránt jól érvényesül. Több Shakespeare-darabban élvezhette alakítását a közönség: volt Katalin a Makrancos hölgyben, Beatrice (Sok hűhó semmiért), Hyppolita/Titánia (Szentivánéji álom), Viola (Vízkereszt vagy amit akartok). Szerepelt Abigélként a Salemi boszorkányokban, Zsuzsannaként a Jó estét nyár, jó estét szerelemben, Ilmaként a Csongor és Tündében, Almaviva grófnéként a Figaro házasságában, Szabó Magda Az ajtó című darabjában az írónőt alakította. Fellépett a Szigligeti és a Veszprémi Petőfi Színházban, valamint a Budaörsi Játékszínben is. A Nemzeti Színházban jelenleg is több darabban játszik: Az Isten ostorában a zárda főnöknője, a Csehov 6-os számú kórterem című drámája alapján készült 6-ban Darjuska, a Tóth Ilonkában a főhős anyja, az idén bemutatott Az ügynök halálában pedig Lindát alakítja.
Bánsági Ildikó a filmvásznon is számos emlékezetes szerepet formált meg. Bevallása szerint sokat köszönhet Szabó Istvánnak, aki 1979-ben rábízta Oscar-díjra jelölt filmje, a Bizalom női főszerepét, s ő élete egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta. A rendező később is számított rá, szerepelt az Oscar-díjas Mephistóban és az Édes Emma, drága Böbe című alkotásában is. Játszott Mészáros Márta Napló-sorozatának első három darabjában (Napló gyermekeimnek, Napló szerelmeimnek, Napló anyámnak, apámnak). Néhány további cím a gazdag pályából: Madárkák, Szikrázó lányok, Roncsfilm, Szalmabábuk lázadása, Na végre, itt a nyár!, A Rózsa énekei, Bolondok éneke, Szabadság, szerelem. A Para című krimi vígjáték egyik főszereplőjeként a spiritizmushoz vonzódó baráti társaság egyik tagját alakította. Számos tv-filmben és kabaréjelenetben is játszott, gyakran szinkronizál, jellegzetes, kissé rekedtes, ugyanakkor nőies hangját már sok világsztárnak kölcsönözte. Az utóbbi években több hangoskönyvben is megmutatta kiváló előadókészségét.
Művészi munkássága elismeréseként 1981-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1996-ban "színházi- és filmszerepekben nyújtott kiváló alakításaiért" Kossuth-díjjal tüntették ki. 2009 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja, 2010-ben a makói önkormányzat Páger Antal-díját vehette át, 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választották. 2014-ben a Nemzet Művésze lett, és Prima Díjat, 2015-ben Arany Medál közönségdíjat kapott. Bánsági Ildikó gyermekei is a művészi pályát választották, fia zenész, Kata lánya szintén színésznő lett.
További részletek pályájáról itt böngészhetők.


Maszk nélkül – Bánsági Ildikó színművész
A művésznő drámai anyaszerepekről mesél emlékeket őrző, idillien szép otthonában.
Szerkesztző-riporter: Kolczonay Katalin, rendező-operatőr: Borbás Tamás (MMA, 2016)
 
Bánsági Ildikó színésznőt a Nemzeti Színházban jelenleg Isabella grófné (Házasság Palermóban), Linda (Az ügynök halála), Tóth Ilona édesanyja (Tóth Ilonka), Darjuska (6), Eiréné, zárdafőnök asszony (Isten ostora) és Kate, a tanító (Pogánytánc, 2018-tól) szerepében láthatja a közönség.



2017. október 22-én 13.05-kor mutatja be az M5 televízió a Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatában Árkon, bokron, rozson át címmel Bánsági Ildikó portréfilmjét. Az ismétlések időpontja: október 23. 05.05 (M5); október 28. 13.25 (Duna World).
A felejthetetlen színházi és filmes alakítások hosszú sorának megidézésén túl a filmben a sokoldalúan tehetséges színésznő magával ragadó lényét, kivételes őszinteségét és természetességét is megcsodálhatjuk. (Rendező Sára Júlia, operatőr: Cseke György, MMA, 2017) Íme a film előzetese:
2017. október 19.  |  bánsági ildikó