Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Négyszögletű Kerek Erdő mesélője

Szobrot avattak Lázár Ervin Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja emlékére a IX. kerületi Kerekerdő parkban, ahol többek között Novák Katalin államtitkár és Csukás István író is köszöntőt mondott. Lázár Ervin évtizedekig lakott a kerületben, ezért a park a neves író iránti tisztelet jeléül kapta a Kerekerdő nevet.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára a szobor avatási ünnepségén a mesélés fontosságáról beszélt. Mint mondta, a mese a lélek és a szív mindennapos ápolásáról szól.
"Meséljenek minden nap a gyerekeiknek, legyen meg ez a nekik szánt idő" – fogalmazott, kiemelve, hogy mesélni csak úgy tudunk, hogy valóban a gyermekeknek szánjuk ezt az idő, és teljesen jelen vagyunk. Hozzátette: a szobor is alkalmat teremt arra, hogy köré üljenek a kövekre és meséljenek gyermekeiknek a park látogatói.
"Az egyik legnagyobb mesélőnek, meseírónak állítunk maradandó emléket Ferencvárosban. Lázár Ervin olyan tudás birtokában volt, amelyre mindannyian vágyunk. Ő értette az életet. Értette és megértette az őt körülvevő világot. Meglátta a talmit és az igazat, az értéktelent meg tudta különböztetni az értékestől, a jót a rossztól" – mondta el az avatóünnepségen Csukás Istvánt író. Mint fogalmazott, bámulatosan tudott bánni a magyar nyelvvel, a szavakkal és beszélte a gyerekek nyelvét. Haláláig gyermek maradt valamelyest, gyermeki lényét nem veszítette soha el – az író családjából merített ihletet, számos meséje gyerekeinek való mesélésből, beszélgetésekből származott.
Bácskai János, Ferencváros polgármestere emlékeztetett arra, hogy az író-házaspár Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa író, az MMA néhai tagja több évtizedig élt Ferencvárosban. Lázár Ervin művei viccesek, tanítanak minket és szívhez szólóak idézett fel egy-egy jelenetet A Négyszögletű Kerek Erdő és a Berzsián és Dideki című művéből. Mint hangsúlyozta, olyan recepteket ad a felnőtteknek is, amelyek megfontolandóak. Lázár Ervinnek, a kerület díszpolgárának, a családról szóló hitvallását emelte ki, miszerint a család egy szeretetgömb. "Neveljük a gyerekeinket családban, teljes szeretetben!" – fogalmazott.
A szobor Pintér Attila munkája, akinek alkotótársa Kontur András volt. A mű a közösségi és családi élet fontosságát jelképezi. A szobor főalakja a "Mesélő". Nem magát az írót ábrázolja, hanem személyiségét és jellemző karakterjegyeit gyúrja össze a mesélők archetípusává.
A szobrot Novák Katalin és Bácskai János mellett, Lázár Ervin lányai, Lázár Fruzsina és Lázár Zsófia avatta fel.

Írói tótágas – Nagy Gábor irodalomtörténész előadása Lázár Ervin írásművészetéről (2012):
2017. október 3.  |  lázár ervin szoboravatás