Csillagszeműek 25 – jubileumi évad

2018-ban, a családok évében ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a Timár Böske és Timár Sándor által alapított Csillagszeműek táncegyüttes. Az 1993-ban az Állami Népi együttes kötelékében ötven fővel induló, jelenleg több mint 1000 főt számláló Magyar Örökség, Prima Primissima és Európa Tánc-díjas társulat a jubileumi évadot táncelőadásokkal, könyvmegjelenéssel és filmbemutatóval ünnepli hangzott el a rendezvénysorozat táncbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban.

Az elmúlt 25 évben családok ezrei tartották és tartják ma is fontosnak, hogy gyermekeik a Timár Sándor nevével fémjelzett módszerrel, komplex zenei és táncos nevelésben részesüljenek, és a nemzeti kultúra már kicsi koruktól beépüljön mindennapjaikba.
Timár Böske alapító, művésztanár kitért arra, hogy a Csillagszeműek társulatában a 3 évestől a felnőtt profi táncosig minden korosztály megtalálható és táncpedagógusaik jelenleg 20 budapesti, vidéki és külföldi helyszínen oktatnak. A Csillagszeműek egy hatalmas család, hiszen a gyerekek icipici korban kerülnek hozzánk és mi az életük mindennapi részévé válunk" hangsúlyozta.
A jubileumi évadot, amely 10 műsorból áll és januártól júniusig tart, az alapító tagokból álló Timár Együttes műsora nyitja meg január 29-én este 7 órakor a MOM Kulturális Központban. Az ünnepi év záró estje pedig június 12-én lesz Budapesten, az Erkel Színházban, több mint ezer táncos közreműködésével.
Az évforduló alkalmából a könyvhétre a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncpedagógus életművét feldolgozó riportkötet jelenik meg a Püski Kiadó gondozásában. Emellett vasárnap tűzi műsorára a Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatában az M5 csatorna Tari János rendezésében A táncanyanyelv mestere című portréfilmet Timár Sándorról.

A táncanyanyelv mestere Portréfilm Tímár Sándorról
rendező: Tari János, operatőr: Tari János, Tímár Mátyás
Bemutató: 2018. január 28. (vasárnap) M5 13.04; ismétlés: február 3. (szombat) 13.20 Duna World

Vásáry Tamás zongoraművész, a nemzet művésze az ünnepségen Kodály Zoltán módszeréhez hasonlította a Timár-módszert, amely azt képezi le néptáncban, amelyet a Kodály-módszer a zenében.