Balázs János

Jövőre Cziffra György-emlékév

A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Hazánkban és világszerte 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 esemény várja az érdeklődőket – derült ki a november 5-ei sajtótájékoztatón a MOM Kulturális Központban. A határtalan összefogás eredményeként a programok közös megvalósításában számtalan kulturális partner mellett részt vesz a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, illetve az MMA elnöke, Vashegyi György által alapított Purcell Kórus és Orfeo Zenekar is, egy gálakoncerten pedig fellép Bogányi Gergely zongoraművész, az MMA rendes tagja.
A 2016-ban Balázs János zongoraművész által alapított Cziffra György Fesztivál most a világhírű művész születésének 100. évfordulójára emlékezve a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával arra vállalkozik, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongorista életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a kölcsönösen egymást tápláló magyar és európai identitást, visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására. Az emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész évben folytatódnak a programok.
Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: gyerekkora óta példaképként, mesterként tekint Cziffra Györgyre és feladatává vált, hogy az emlékévet, az évfordulót olyan formájában lehessen megvalósítani, ami itthon és nemzetközileg is magasra pozícionálja Magyarország kulturális erejét és a különleges zongorajátékáról ismert Cziffra Györgyöt.
Az emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és senlisi Fondation Cziffra.

A 2021-es Cziffra Fesztivál február 9-én kezdődik, az esemény egyben az emlékév nyitókoncertje is, ahol Boris Berezovszky és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. Február 11-én a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasai mutatkoznak be. 15-én a kitűnő kárpátaljai prímás, Pál István Szalonna és Bandája ad közös Bartók–Kodály-estet a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel. Másnap, február 16-án Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész első ízben érkezik Budapestre, játékát a Zeneakadémián hallhatjuk. A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti február 17-én a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek működésével. Folytatódik a ZongOpera című sorozat, amelyben Miklósa Erika és Balázs János remek párosának játékát élvezhetjük. Az immáron hagyományos és a közönség által is nagyon várt Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara kalauzolásával a vendégek egy régmúlt kor hangulatába csöppennek. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet. Február 20-án a Zeneakadémia Nagytermében Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció három mestere ad egymásnak találkozót a színpadon. A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémián (február 21.), s hagyományosan itt kerül sor ismét a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is. Több helyszínen lesz látható képzőművészeti kiállítás, többek között a Hegyvidék Galériában Aatoth Franyo, a magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette. 2021. február 11–14. között ingyenes mesterkurzusokat tartanak Dráfi Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) vezetésével.
A Cziffra Fesztiválon mások mellett fellép még Kassai István zongoraművész és Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagjai – akik 2021. április 26-án közös koncertet adnak Kőszegen, május 11-én a Szegedi Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja vezényli a Szegedi Nemzeti Színházban – Balázs János (zongora) közreműködésével, Vashegyi György karmester pedig együtteseivel 2022. január 12-én "Werner & Rameau" hangversenyt adnak elő majd a Zeneakadémia Nagytermében.
A Cziffra 100 első eseményeire már kaphatók a jegyek a cziffra100.com weboldalon.
Cziffra György (1921–1994) szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szószerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán pont ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett. Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál, és erre emlékezünk születésének közelgő 100. évfordulóján is. – Balázs János
A hazai és nemzetközi együttműködések sorozata márciusban kezdődik. Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az emlékév részeként 12 országban 29 program áll előkészítés alatt, a tervek szerint világhírű művészek és fiatal tehetségek előadásaival. A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, így többek között London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York.
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékévben mutatják be a Müpában és Párizsban Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál.