Nagy Attila (1955–2021) ▪ fotó: Lugosi Lugo László / MMA

Elhunyt dr. Nagy Attila film- és drámatörténész

66 éves korában, március 23-án elhunyt dr. Nagy Attila film- és drámatörténész, színházi rendező, Shakespeare-kutató, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Nagy Attila több fontos Shakespeare-könyv szerzője, a nemzetközi Shakespeare-kutatás ismert szereplője volt, emellett az erdélyi színházi hagyományőrzésben is fontos szerepet vállalt. A Magyar Művészeti Akadémia dr. Nagy Attilát saját halottjának tekinti. Utolsó útjára szerettei 2021. március 25-én 14.00 órakor kísérik a sepsiszentkirályi unitárius temetőben.
Középiskolai tanulmányait 1974-ben végezte a Székely Mikó Kollégiumban, majd 1982-ben a brassói műegyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát.1982–1990 között a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum mérnök-tanára, a helybeli Népi Művészeti Szakiskolában színészi, majd rendezői diplomát kapott.
1990-től a Népi Alkotások Házának színházi referense, a Concordia Színjátszó Társaság vezetője, 1991-től a Romániai Magyar Nemhivatásos Színjátszók Egyesülete – a Jádzó Társaság – elnöke. „Elnöki tisztéről 1993-ban azért mondott le, hogy a Shakespeare-kultúrközpontnak szentelhesse magát, amely ma a stratfordi International Shakespeare Center, a londoni Globe Education Center, a weimari Deutsche Shakespeare-Gesellschaft és a belgrádi Shakespeare Szövetség tagja."
Érdeklődése központjában a két évszázados erdélyi magyar Shakespeare-kultusz története áll. Öt Shakespeare-drámát rendezett műkedvelőkkel Sepsiszentgyörgyön és Brassóban. 1992-ben kezdeményezésére létesült a Nemzetközi Shakespeare Alapítvány és Shakespeare Ház Árkoson.
1992-ben két alkalommal az erdélyi Shakespeare-kultuszról ad elő a Birminghami Egyetemen. 1993-ban részt vesz az angliai cambridge-i kéthetes Shakespeare-szemináriumon, ahol a Shakespeare-drámák gazdag magyar és román fordítástörténetéről beszél. Ugyanebben az évben tiszteletbeli tagjai közé választotta a Deutsche Shakespeare Gesellschaft. 1994-ben ismét előadást tart az angliai Birminghamben a Találkozásunk Shakespeare-rel című szemináriumon. Ugyanekkor találkozik személyesen a nagy angol Shakespeare-szakértővel, íróval és szerkesztővel, Stanley Wells-szel, és ebben az évben választja tagjai közé a Birmingham Community for Reconciliation, az etnikai megbékélést hirdető egyesület művészeti bizottsága.
Nagy Attila 1992-ben hozta létre a Shakespeare-alapítványt The Shakespeare Kingdom House néven, mely elsősorban mint dokumentációs központ működik, de ahol országos és nemzetközi Shakespeare-találkozókat, valamint általános műveltségfejlesztő versenyeket, vetélkedőket is szerveznek. Az alapítvány az International Shakespeare Association teljes jogú tagja.
1994-ben dokumentációs filmet készít tevékenységéről és a The Shakespeare Kingdom House alapítványról a Reuters Hírügynökség az Euro News TV számára, valamint meghívják a londoni Shakespeare at Greenwich Theatre nemzetközi találkozóra, ahol az általa készített Nemzetközi Nagy Shakespeare Garden tervét és makettjét mutatja be.
Nagy Attila 1970–1977 között 17 színdarabot rendez a magyar és világirodalomból, melyekben különböző fő- és mellékszerepeket játszik, majd 1972-ben elkészíti első rövidfilmjét a Székely Mikó Kollégiumban, Juhász Gyula Milyen volt szőkesége című verse alapján. Ezután 1973-ban újabb rövidfilm következik Balázs Ferenc Az egyedüllét meséje című írása nyomán, majd egy évvel később saját Emlék című társadalomkritikus írását viszi 12 perces rövidfilmre.
Említésre méltóak további színházi rendezései, szerepei is, melyeket főként amatőr színjátszó társaságokkal valósít meg. 1982-ben létrehozza Sepsiszentgyörgyön a Concordia Színjátszó Társulatot, melynek 1994-ig, lemondásáig elnöke. A Caligula helytartója előadással sikeresen vesz részt több szlovákiai és magyarországi nemzetközi fesztiválon, de Kovászna megyében nemzetközi színjátszó fesztivál létrehozása is fűződik a nevéhez.
Angol dokumentumok alapján kidolgozta az 1599-ben épült londoni Globe Színház háromszéki felépítésének tervét. 1998-ban doktorált egyetemes film- és színháztörténetből a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Nagy Attila az utóbbi húsz esztendőben több hazai és magyarországi egyetemen (Sepsiszentgyörgy, Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem) tartott Shakespeare műveivel, az életmű magyarországi, romániai és nemzetközi fogadtatás- és honosítástörténetével kapcsolatos előadásokat. 2002-ben például mint meghívott vendégtanár, egy szemeszteren át oktat Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán.
Érdemes még szót ejteni Nagy Attila filmművészeti és filmtörténeti előadásairól: 2010 februárjától a helyi rádió műsorában tartott rendszeresen filmajánlókat. 2010 júniusában indítja a filmművészet iránt érdeklődők számára a több évre tervezett Mozivarázs című filmtechnikai, filmelméleti és filmtörténeti tárgyú előadás-sorozatát, amelyre kéthetente, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem új, sepsiszentgyörgyi épületében került sor.
Munkásságáért 1997-ben Szentgyörgyi István-díjjal tünteti ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) az „erdélyi színházi hagyományőrzésben kifejtett tevékenységéért és a Shakespeare-központ létrehozásáért". A Magyar Művészeti Akadémia – mint egyesület – 2005-ben hívta tagjai közé, 2011-től az MMA rendes tagja volt.

2021. március 24.  |  gyászhír nagy attila dr.