Záborszky Kálmán, Solymosi-Tari Emőke

Évadot hirdetett a Zuglói Filharmónia

Csakúgy, mint a korábbi években, négy hangversenysorozatot hirdet a 20192020-as évadra a Zuglói Filharmónia, köztük a Pastorale családi előadássorozatot. Záborszky Kálmán, a Zuglói Filharmónia vezető karmestere, művészeti vezetője a zenei programokat ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: a Magyar Művészeti Akadémiával való együttműködés keretében megvalósuló Téli bérlet első előadásán, november 9-én Zarándy Ákos Rákóczi-concerto tárogatóra és zenekarra című művének ősbemutatója is hallható lesz a Pesti Vigadóban. A Zuglói Filharmónia további állandó sorozata a Stephanus-bérlet a Müpában és a Gaudeamus-bérlet a Zeneakadémián. Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a Zuglói Filharmónia komplex művészeti sorozatainak szerkesztő-műsorvezetője kiemelte: a Pastorale családi sorozat 2020 áprilisában a 250. előadásához érkezik. A program 22 éve indult el, az MMA-nak köszönhetően 2016-tól a Pesti Vigadó dísztermében zajlanak az előadások, 2017-től pedig az M5 minden programot rögzít. A sorozat idén is négy dupla előadásból áll.

Zarándy Ákos zeneművéről elmondta: 3 tételes versenyműről van szó. A fő célkitűzés az volt, hogy a barokk és klasszikus hagyományokat kövesse, kuruc kori táncokból, Rákóczi-korabeli dallamokból merített. A műben elhangzik a Rákóczi-nóta, mint mondta, ez lesz a versenyműben a legtradicionálisabb rész, a többit kicsit modernebbre fogalmazta.
Záborszky Kálmán az új műről úgy fogalmazott: ehhez hasonló alkotás nem született még. A Magyar Művészeti Akadémiával való együttműködés keretében megvalósuló Téli-bérlet első előadásán az új darab mellett Rossini Semiramis-nyitánya és Schumann 4. szimfóniája hangzik el.
A Zuglói Filharmónia további állandó sorozatai között van a Stephanus-bérlet a Müpában és a Gaudeamus-bérlet a Zeneakadémián.
A Stephanus-bérlet első hangversenyéről a művészeti vezető ismertette: a november 17-i koncert programján Verdi Quattro pezzi sacri és Wagner A Walkür című darabja III. felvonásának zárójelenete kap helyet. A koncerten Brünnhilde Szutrély Katalin, Wotan Perencz Béla lesz, a rendező pedig Losonczi Anita.
A művészeti vezető a Gaudeamus-bérlet negyedik koncertjéről is beszélt, amely 2020. március 28-án Vashegyi György vezényletével valósul meg a Zeneakadémián. A koncerten Haydn A lakatlan sziget című művének nyitánya, Mozart K. 482-es számú Esz-dúr zongoraversenye és K. 365-ös számú Esz-dúr versenyműve két zongorára, valamint Haydn 70. D-dúr szimfóniája lesz hallható.
Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a Zuglói Filharmónia komplex művészeti sorozatainak szerkesztő-műsorvezetője kiemelte: a Pastorale családi sorozat 2020 áprilisában, Szőnyi Erzsébet, a nemzet művésze gyermekoperájának színre vitelével a 250. előadásához érkezik. A program 22 éve indult el, 2016-tól a Pesti Vigadó dísztermében zajlanak az előadások, 2017-től pedig az M5 kulturális csatorna minden programot közvetít. 1997-ben, a sorozat indulásakor az volt a céljuk, hogy életreszóló élményt adjanak. Emlékeztetett: minden évben bemutatnak egy zenés színházi produkciót, bevezetésként az operaműfajba két tematikus koncertet adnak, májusban pedig egy népzene-néptánc programot tűznek műsorra. A Zuglói Filharmónia és az MMA közös rendezésében megvalósuló családi előadássorozatban, a Pesti Vigadóban 2020 januárjában Fantasztikus szimfónia címmel Berlioz világát mutatják be. Februárban Mesternő és tanítványa címmel Kertesi Ingrid énekművész és Subedi (Szentes) Anna kerül a középpontba. Áprilisban Szőnyi Erzsébet két egyfelvonásos gyermekoperáját mutatják be, májusban "Munkálódik a cimbalmos" címmel Balogh Kálmán cimbalomművész lesz a főszerepben – sorolta a Pastorale előadásait. A programok állandó vendégszereplői közé tartoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. A köztelevízió mind a négy produkciót rögzíti.
Beszélt a nyolc éve elindított, Felfedezőúton című, fiataloknak szóló összművészeti sorozatukról is, amelynek indulása óta 16 különböző programot mutattak be a 10-18 és a 5-10 éves korosztálynak, a gyerekeket szervezetten, iskolaidőben hozzák el az előadásokra.
Arról beszélt, hogy az iskola kötelessége megadni a művészeti élményt a gyerekeknek, ez nem bízható a véletlenre. 2011-től szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen mutatták be a gyerekeknek az előadásokat, amelyeket a komplexitás – a zene mellett a társművészetek jelenléte –, a változatosság, a feszes szerkesztés és az életkori sajátosságok figyelembevétele jellemez. Mint kiemelte, októberben tartják a Felfedezőúton 300. előadását, a 100 ezredik nézőt pedig 2020 tavaszán köszönthetik a Zuglói Zeneházban.

Jegyinformáció: http://zugloifilharmonia.hu/

A Zuglói Filharmónia 2019/20-as évadának teljes műsorfüzete innen letölthető.