Forrás: zaol.hu / Pezzetta Umberto

Felavatták a Boldogasszony-kápolnát

Elkészült a Makovecz Imre építész, az MMA alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnöke által tervezett Boldogasszony-kápolna Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján, melynek építését a magyar kormány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából, valamint cégek, magánszemélyek felajánlásaiból valósították meg. A kápolna avatóünnepségét, amin beszédet mondott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is, a városi közönség érdeklődése mellett megyei és városi vezetők részvételével tartották meg. A kápolna megépítésének ötlete civil kezdeményezésre 2009-ben vetődött fel először, alapkövét pedig tavaly tették le.
A Boldogasszony-kápolnát Szűz Mária mennybevétele ünnepén, augusztus 15-én avatták és szentelték fel. A Gébárti-tó mellett felépült új kápolna avatásán Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy még 2009-ben készítette el az első látványterveket Makovecz Imre. Azóta eltelt tíz év, és mostanra a Makovecz-örökség ápolását felvállaló kormányzat mintegy 100 millió forintos támogatásával készült el az egyházi létesítmény. Vigh László, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy egykoron Zalaegerszegen tevékenykedett Mindszenty József későbbi bíboros, aki „jó magvető volt", ezt bizonyítja a kápolna elkészülte is. Az építmény jelképe a kereszténységnek, a hitnek, a magyarságnak, és ma is küzdeni kell, hogy ezeket az értékeinket megőrizzük – hangsúlyozta a képviselő. A zalaegerszegi kápolnát Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte fel, az átadáson részt vett mások mellett Makovecz Imre özvegye, illetve Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is.
A közel 68 négyzetméter alapterületű, ovális alaprajzú, organikus stílusban megálmodott épület avatóünnepségén Fekete György hangsúlyozta: „A látogatóknak, a turistáknak, a turisták közül a norvégnak, a kínainak és thaiföldinek is azt kívánom, hogy találják meg a lelkük békéjét ebben a templomban, ez legyen a szelídségnek, a megbocsátásnak, az örömök szerzésének a helye, ezt érdemli meg Makovecz Imre". Kiemelte: a kápolna visszafogott külseje alatt a formák kortárs értelmezése is láthatóvá válik mindannyiunk számára. Fontos tudnunk, hogy Makovecz Imre szolgálatát és gondolatait az általa nevelt építészutódok vitték tovább.
A szentmisén Kiss-Rigó László megyéspüspök elmondta: a kereszténységre leselkedő veszélyek ellenére meg kell őrizni a hitet és a közösségek erejét. „Mi hitünkkel együtt saját magunk jövőjét, boldogulását, családjaink, nemzetünk, városunk boldogságát akarjuk előre mozdítani, hogy Isten segítségével közösségek közösségében szeretnénk élni" – fogalmazott.
2019. augusztus 21.  |  fekete györgy makovecz imre szabó marianne ünnepség