Kaláka 50

A Kaláka együttes idén novemberben lép fennállásának 50. esztendejébe! A jubileumi évad 2018. november 24-én kezdődik a szokásos Marczibányi téri klubkoncerttel, s 2019. november 30-án a Müpában egy nagyszabású koncerttel zárul. A két esemény között az ünnep jegyében a zenekar külföldi turnékkal, rangos fesztiválokkal, kiemelt koncertekkel, valamint új albummal örvendezteti meg hazai és határon túli kedvelőit. Egy rendhagyó, zenés sajtótájékoztató keretében november 20-án ismertették az 50. évi programot. A programsorozat három koncertjében az MMA is támogatólag közreműködik.
  • Folytatódnak a szokásos klubkoncertek a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A jubileumi évad nyitányaként november 24-én első vendégként Huzella Péter lép fel. Az idei utolsó, karácsonyi klubkoncertre december 25-én kerül sor, melyen Andrejszki Judit és Sebestyén Márta működnek közre. A 2019-es klubkoncertek vendégei Palya Bea, a Szélkiáltó, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák lesznek.
A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék elnevezésű színpadi sorozatában is lesz egy Kaláka-est a jubileumi évad elején. A Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője Különbéke című Szabó Lőrinc-estjét a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán hallhatják az érdeklődők.
  • Mikor a betlehemesek karácsonykor házról házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?" A Kaláka betlehemes műsorában elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott dalok. A zenekar 1987 óta adventkor „házról házra", templomról templomra, iskoláról iskolára, színházról színházra jár. Minden évben néhány napot határainkon túli magyarlakta vidéken töltenek, így idén is a hazai helyszínek mellett egy erdélyi turnéval emelik az ünnep fényét. Az erdélyi turné helyszínei: Szatmárnémeti, Nagykároly, Kolozsvár, Kraszna, Nagyenyed, Déva, Brassó, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Székelyudvarhely, Nagyvárad .
    A műsor december 2-án a Nemzeti Színházba is ellátogat.
  • 2019. január 28-án az MMA támogatásával és akadémikusai közreműködésével a Vigadóban ünnepli Kiss Anna költőnő 80. születésnapját a Kaláka! Az együttes a kezdetektől fogva zenésíti meg és énekli Kiss Anna költeményeit. Az ünnepi koncerten bábosok és színi növendékek mellett olyan vendégzenészek lépnek fel, akik korábban maguk is megzenésítettek verseket a költőnőtől, így Novák Péter és az Etnofon Társulás, Bognár Szilvia, Paár Julcsi, Ferenczi Gyuri és az 1-ső Pesti Rackák, valamint az Eszterlánc.
  • Az évad egyik különlegessége a „Kaláka 50 Hét határon át" koncertturné. Az ország a hét szomszédos országának egy-egy határ menti városába látogatnak el az együttes tagjai, amely után a magyar területen fekvő szomszédos városban is koncerteznek. A város-párok a következőek: Sopron–Felsőőr; Miskolc–Kassa; Mátészalka–Beregszász; Debrecen– Nagyvárad; Szeged–Szabadka; Pécs–Drávaszög valamelyik települése; Zalaegerszeg–Lendva.
  • Májusban az együttes szintén az Akadémia támogatásával a Vigadóban és Kolozsvárott Bogdán Zsolttal, a kiváló kolozsvári színésszel közösen tart emlékestet Kányádi Sándor születésének 90. évére emlékezve. Sándor bácsit idézve: „a közönségünk mindenki, karon ülőtől botra támaszkodóig".
  • A jövő év folyamán jelenik meg a Kaláka új albuma, Őszi rigódal címmel! A lemezen új és eddig hanghordozón nem kiadott Kaláka-dalok szerepelnek. A címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei mellett a már régóta énekelt Örkény-egyperces, a Rossz álom is hallható.
  • Jövő nyáron a szokásos fesztiválok következnek. Egerben rendezik immáron a 40. Kaláka Fesztivált (2019. június 27–30.). Az együttes kiemelt fellépője az egyre népszerűbb magyarföldi Fatemplom Fesztiválnak (július 12–14.), továbbá Kapolcson a Művészetek Völgyében várják a családokat a Kaláka Versudvarban (július 19–28.).
  • Ősszel a dél-amerikai magyar diaszpórához látogat el az együttes, a tervek szerint olyan országokat érintenek, mint Argentína, Brazília, Chile, Uruguay és Peru.
  • A jubileumi évad záróeseményeként 2019. november 30-án nagyszabású koncerttel készül a zenekar a Müpában! Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közösen játszanak, ahol bemutatják a Hangol már a zenekar című CD-jüket. Az esti gálán a Kaláka ad koncertet vendégművészek közreműködésével.