Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kányádi Sándor Prima Primissima

Átadták az idei, tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima díjakat, melyekre 750 főt – köztük először határon túliakat is – jelöltek a korábbi díjazottak, alapítók, valamint a szakmai szervezetek. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kapta a rangos elismerést.
A 2017-es év Prima Primissima díjait a következők kapták: Farkas Gábor építész; Vicsek Tamás fizikus; Baló György szerkesztő, műsorvezető; Birkás Ákos festőművész; Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató; Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Bálint György kertészmérnök; Eötvös Péter zeneszerző, karmester; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró. A Közönségdíjat a Hazajáró című honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító első verseskötete 1955-ben jelent meg Virágzik a cseresznyefa címmel. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét. Verseiben a magyarság sorskérdéseire keresi a választ (Fától fáig, Halottak napja Bécsben, Krónikás ének, Visszafojtott szavak a Házsongárdban). A népköltészetben gyökerező hang és a közösséghez fűződő hűség teszi egyedivé és különlegessé stílusát és a műfajok változatosságát. Lírai műveinek megteremtésén túl a prózában és a gyerekversek terén is remekműveket alkotott. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, írt drámát és forgatókönyvet is, verseit számos nyelvre lefordították.
Magyar irodalom kategóriában Kiss Benedek költő, műfordító és Szilágyi István író voltak még jelöltek, ők tehát Prima díjjal gazdagodtak. Magyar színház- és filmművészet kategóriában az MMA tagjai közül Blaskó Péter színművész, Magyar képzőművészet kategóriában Haris László fotóművész vehette át a Prima díjat. A további jelöltekről és díjazottakról korábbi cikkünk számol be.

2017. december 4.  |  kányádi sándor prima primissima