Rofusz Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas rajzfilmrendező átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet Novák Katalin köztársasági elnöktől a nemzeti ünnepen a Sándor-palotában 2022. augusztus 20-án [fotó: MTI/Máthé Zoltán]

Állami kitüntetések

Nemzeti ünnepünk, az államalapítás és első királyunk, Szent István emléknapja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia tagjai és a nemzet művészei is kitüntetésben részesültek. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter augusztus 19-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban, Novák Katalin köztársasági elnök pedig augusztus 20-án, a Sándor-palotában adott át elismeréseket. Miklósa Erika operaénekes és a nemzet művésze, Rofusz Ferenc rajzfilmrendező lettek a Szent István-rend díjazottjai, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, akadémikus, volt művelődési és közoktatási miniszter a Magyar Érdemrend nagykeresztjét vehette át.
A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült többek közt Czakó Gábor, a nemzet művésze, Kossuth- és József Attila-díjas író, nyelvrégész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; valamint Lator László, a nemzet művésze, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista, a Digitális Irodalmi Akadémia alapítója.
Dr. Kollár Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezető egyetemi tanára a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta.
Ferenczes István Kossuth-díjas költó, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja szintén a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben részesült.
Budai Lívia operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja és tagozati díjazotta Magyar Érdemrend tisztikereszt kitüntetést vehetett át.
A Magyar Érdemrend lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesültek a Magyar Művészeti Akadémia további köztestületi tagjai:
dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Bárka és a BárkaOnline főszerkesztője, az aradi Irodalmi Jelen kritikai rovatvezetője, a Gyulai Várszínház igazgatója, a Körös Irodalmi Társaság elnöke; Harangozó Imre tanár, néprajzkutató, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnöke; Kovács-Gombos Gábor festőművész, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara Művészeti és Sporttudományi Intézetének egyetemi docense; Mindszenty Zsuzsánna Liszt Ferenc-díjas karnagy, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Művészetközvetítő és Zenei Intézetének nyugalmazott főiskolai docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének társelnöke; Tuzson-Berczeli Péter festőművész.

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Szent István-rend kitüntetést adta át Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnek, valamint Rofusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendezőnek, a nemzet művészének. Az államfő az 1980-as éveket idézve utóbbi méltatásánál elmondta, hogy ekkor fejezte be Rofusz Ferenc rajzfilmrendező A légy című művét, amely elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat is. A kommunista hatalom mindezt úgy hálálta meg, hogy lehetetlenné tette az alkotó számára a díjátadón való részvételt, majd ez a rosszindulatú hatalom az egész világ előtt nevetségessé vált, Rofusz Ferenc pedig megkapta a méltó elismerést és nemzetközi megbecsülést – emlékeztetett.
A Magyar Érdemrend nagykeresztje díjban (polgári tagozat) Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, antropológus, az MMA rendes tagja részesült. Novák Katalin Andrásfalvy Bertalanról szólva a méltatásban kiemelte, a néprajzkutató számára sosem voltak vesztett ügyek, ha a magyarság identitásáról és annak megőrzéséről volt szó. Andrásfalvy Bertalan hagyományt teremtett és példát mutatott azzal, hogy felkarolta a csángómagyarság sorsát itthon és külföldön egyaránt. Meg tudta értetni másokkal is, hogy a hagyományunk, kultúrkincsünk nemcsak múzeumokba való, hanem éltetni kell, valamint továbbadni – mondta az államfő.

A Magyar Művészeti Akadémia tagsága és Titkársága munkatársai nevében gratulálunk a díjazottaknak!