Stefanovits Péter: Eucharisztia 2021 (elektrografika, 100×100 cm)

Ne féljetek! – Az MMA kiállítása a Római Magyar Akadémián

„Semmit sem lehet hit nélkül csinálni" – Hauser Beáta Ne féljetek! címmel kortárs művészeti kiállítást rendez Rómában

Ne féljetek! címmel nyílik kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében május 27-én a Római Magyar Akadémián a közelgő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából, amely egészen a budapesti világtalálkozóig, szeptemberig 10-ig lesz látogatható Rómában. Szeptember 1-jén pedig itthon nyílik párhuzamos tárlat a Pesti Vigadóban. A hazai alkotók műveit felsorakoztató tematikus tárlat kurátora Hauser Beáta, Ferenczy Noémi-, és Rózsa Anna-díjas textilművész, érdemes és kiváló művész, az MMA rendes tagja. Az ötletről, a római és a budapesti kiállítás koncepciójáról beszél.
   

– 2019-ben a tavaszi tagozati ülésen adtam le a tervét annak a kiállításnak, amelyet a 2020-ra Budapestre meghirdetett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére terveztem a Pesti Vigadó földszinti és alagsori kiállítótermeiben. A szervezést éppúgy, mint a Kongresszust is megállította a pandémia, amely egy évvel elhalasztotta mindkettőt. Közel 40 művészt kértem fel a kiállításra. A nagy földszinti kiállítótérbe egy Utolsó vacsora installációs rendszer tervét készíttettük el Tóth Lászlóval: a paravánfalba egy üvegkeresztet tervezett Hefter László, előtte pedig 12 posztamensen 12 művész munkája szerepel. A szemben lévő hat falra Olasz Ferenc fotói kerülnek (bádog-Krisztus, útszéli-Krisztus fotók). Az Ipar- és Tervezőművészeti tagozat tagjaként nemcsak a saját területünkön alkotókat, de képzőművészeket, akadémiai és nem akadémiai tagokat, és különböző korú, fiatalabb és idősebb alkotókat kértem fel a kiállításon való szereplésre.

– A tárlat megszervezése a Tagozatból indult, a tervek szerint az egész szakmát megszólította?

– Az volt a célom a Pesti Vigadóba tervezett kiállításnál, hogy olyan művészeket hívjak, akikről tudom, hogy a vallás, a hit áll a művészetük középpontjában, így elsőként Kárpáti Tamást, Gajzágó Sándort, aki teológiát végzett, Smetana Ágnest, Kun Évát, és olyan művészeket is, akikről nem tudtam, hogy mennyire meghatározó az életükben a hit, de szerettem, ismertem a munkáikat és kíváncsi voltam, hogy milyen műveket hoznak létre. Ahogy említettem, a földszintre új munkákat kértem az Utolsó vacsora installációba, az alagsorba pedig már kész munkákból válogattam: szobor, festmény, grafika, kerámia, ötvös és üveg alkotásokat. Az alsó kiállítótérbe lejutva Hegyvári Bernadett 2×3 méteres asztala középen fogja fogadni a látogatót. A textilművészetet Máder Indira két gobelin-je képviseli. Kárpáti Tamás, Kovács Péter (†), a lét, az élet körül kutakodó rajzai, Stefanovits Péter, Szemadám György, Prutkay Péter, Vecsey Csaba művei, Gaál József grafikasorozata, Benkő Ilona korpusza is ki lesz állítva, hogy csak párat említsek. Ennek a Vigadóban rendezendő kiállításnak a Találkozás címet adtam, ami ebben a bizonytalan helyzetben nagyon is vágyott, remélt dolog, és ami a Kongresszus célkitűzése is. Hogy miért említettem ilyen részletesen a Pesti Vigadó-beli szeptember 1-jén induló kiállítást? Ennek az az oka, hogy a római kiállítás felkérése a vigadóbeli kiállítás szervezése közben érkezett. Dr. Komlóssy Gyöngyi, a Római Magyar Akadémia tudományos és művészeti titkára ugyanis hallotta, hogy szervezem a tárlatot és meghívta ezt a tematikájú kiállítást Rómába is. Nagy örömmel fogtam neki a három teremből álló tárlat megszervezéséhez is, hiszen sokszor olyan hihetetlen gondolatok, ember- és életellenes események történnek, hogy egy ilyen kiállítást szervezni most mindenképpen pozitív üzenet. Ez egyben kiegészítője lehet az egyházközségek megtartó erejének is. Vallom, hogy semmit sem lehet hit nélkül csinálni, ha az ember nem hisz magában, a munkában, az elképzeléseiben… A vallás, a hit erőt adhat, közösséget, segítő kezet nyújt. A művészek életében a hit fontos szerepet játszik. A művészek tudósítók is, tükrözik a kort amelyben alkotnak, reflektálnak rá. Reményeim szerint ezek a művek is ezt teszik.

– Hogyan alakul a római kiállítás a budapesti tervek tükrében?

– Szűkített anyag a római, mert kisebb a terület is. Három kiállítóterem áll rendelkezésünkre. Elképzelésem, hogy egy művésztől több művet állítsunk ki, de Rómában egy falon egy ember munkái szerepelnek majd, kisebb kivétellel. 22 művész állít ki Rómában. Többen szerepelnek térben: Oláh Sándor, Szőcs Miklós Tui, Sipos Balázs, Smetana Ági, Kun Éva, Melcher Mihály és Ámmer Gergő munkái nem a falon láthatók majd. Három, hatalmas vászonra készült rajzzal szerepel Kovács Péter, három teljesen új Krisztus-ábrázolással Gaál József, négy Kárpáti Tamás-festmény, öt Gajzágó Sándor-kép, egy nagy Kulinyi István-, egy nagy M. Novák András-alkotás, egy Stefanovits Péter-elektrografika, Kókay Krisztinától három mű, Baráth Ferenc két plakátja, Sára Ernő egy plakátja, Árendás József plakát méretű grafikája és két plakátméretű rajz Bakos Istvántól. Olasz Ferenc Magyar Te Deum fotósorozata öt fotóval és Hefter László egy üvegablakkal jelentkezik. Jómagam hat kereszt-grafikával jelenek meg a római kiállításon, amelynek címe: Ne féljetek! Szent II. János Pál pápa üzenete adta magát, hogy címként kölcsönözzem. Ez nekünk és a nézőnek, valamint a kor emberének egyaránt szól: soha ne adjátok fel, vigyétek végig, amit szeretnétek, és amit elkezdtetek, és egy pillanatig sem szabad kételkednünk. Szándékosan törekedtem arra, hogy a két kiállításnak, noha egy tőről fakad, mégsem ugyanaz legyen az elnevezése.


FOTÓGALÉRIÁINK A RÓMAI KIÁLLÍTÁSRÓL ITT NÉZHETŐK MEG:
FOTÓGALÉRIA 1.                                    FOTÓGALÉRIA 2.

 

– A római megnyitón jelen lesz?

– Mindent megterveztem pontosan előre, és a terveim alapján Németh Pál szobrászművész rendezte be a kiállítást. Videóinterjúban nyitom meg a római tárlatot, személyesen nem leszek jelen. Fontos azonban számomra, hogy hasson ez a kiállítás az emberekre és segítséget nyújtson ebben az értékvesztett világban egy kis elcsendesedéshez, megpihenéshez. Célom, célunk, hogy aki betér a kiállításra, megálljon kicsit a rohanásban, megnyugodjon, elgondolkodjon, elmélyedjen ebben a témában, a vallás, a hit világában, a mai kor mély kérdéseiben a kiállítás segítségével. Az élet értékes dolog. Ez az elmúlt időszak rádöbbentett bennünket, hogy még jobban meg kell becsülnünk az életünket, minden pillanatot ki kell használni és szeretni. Nekünk művészeknek, akár ezzel az egy tőről fakadó két kiállítással is pozitív irányt kell képviselnünk. Van bennünk, művészekben egyfajta krisztusi viselkedés, ha fogalmazhatok így. Egyfajta olyan hit, elszántság és kisugárzás, ami számunkra is segítség, hisz ezekkel az ösztönös és tudatos érzésekkel és gondolatokkal tovább tudjuk segíteni magunkat – és remélhetőleg a nézőt is – a legnehezebb időszakban, amiből mostanában bőven kijutott.

– Szeptember 10-én zárul a római kiállítás és szeptember 1-jén megnyílik a Pesti Vigadóban a bővebb tárlat. Fogalmazhatok úgy, hogy a Ne féljetek! után jön a Találkozás. Lesz azonban tíz nap átfedés, amikor mindkét helyen, Rómában és Budapesten is várják a látogatókat.

– Igen. Párhuzamos kiállítást szervezek, hiszen valóban lesz 10 nap szeptemberben, amikor egyszerre, párhuzamosan látható a római és a budapesti kiállítás. Nagy öröm, hogy Budapest rendezi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Meglátásom szerint Magyarország különös helyet képvisel a világban. Történelmi időszakot élünk és történelmi szerepünk van nekünk is, hiszen a nyugat és kelet között állunk és megint valamiféle bástyák vagyunk, s így példát kell mutatnunk. Ragaszkodunk a magyarságunkhoz, a kereszténységünkhöz, a kultúránkhoz, az anyanyelvünkhöz. A magyar ember akárhová kerül, megmarad magyarnak, ezt szintén bizonyíthatja ez a Rómában megrendezett kiállítás is. A művészek nagyon lelkesen támogatták ezt az ötletet és a két helyszínre örömmel küldték munkáikat.

2021. május 28. – szeptember 10. – Ne féljetek! | kortárs művészeti kiállítás Rómában
Collegium Hungaricum, Róma / Accademia d'Ungheria in Roma

A kiállító művészek névsora, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek és Hauser Beáta kurátor köszöntője a római tárlathoz készült leporellóban, itt megnézhető, elolvasható.

2021. szeptember 1. október 10. – Találkozás | kortárs művészeti kiállítás a Pesti Vigadóban