Orosz István Ankarában

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész mintegy 80 képéből Master of Deception (A megtévesztés mestere) címmel ma nyílik kiállítás Ankarában, a kortárs török képzőművészet egyik legjelentősebb kiállítóhelyén, a Güler Sanat Galériában.
A grafikai anamorfózisok vagyis optikai illúziók nagymesterének tartott Orosz Istvánnak ez lesz az első kiállítása Törökországban. A tárlat az egész életműből válogat, köztük autonóm munkákat, két- és háromdimenziós anamorfózisokat, azokat a felismerhetetlenné torzított képeket, amelyek csak egy különös nézőpontból vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra felismerhetővé. Kiállítanak 15 régi és új, kis fekete-fehér rézkarcot, festményeket – ezek között is van friss és régi munka –, térillúziót keltő képeket és építészeti motívumokat, mint a Fal című sorozat.
Keresd a nőt! – hívta fel a figyelmet a művész, ugyanis a galéria vezetőjének magyar a felesége, így kerül ő Ankarába, de már megismerkedett a galériával és ki is állított török művészekkel Budapesten, a Millenárison tartott Art Marketen.
Orosz István tárlata egy hónapig lesz látható Ankarában.
(Forrás: MTI)
2013. december 20.