Lukács Sándor

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozata október 28-án tartotta a Pesti Vigadóban Őszi Irodalmi Gáláját, melyen Czakó Gábor és Serfőző Simon, az MMA rendes tagjai, Jókai Anna, Gál Sándor, Oláh János és Tornai József, az MMA néhai tagjai, valamint Gárdonyi Géza és Illyés Gyula műveiből készült új vers- és próza-összeállítások hangzottak el neves színművészek előadásában. A rendezvényt Takács Bence és Bényi Ildikó vezette, akik Vári Fábián László Kossuth-díjas költővel, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetőjével is beszélgettek a tagozat munkájáról. A műsor során zenei produkciókat is hallhatott a közönség, Sebestyén Márta népdalénekes, Gombai Tamás hegedűművész és Andrejszki Judit ének- és csembalóművész szerepelt. Az irodalmi műveket Barta Ágnes, Bálint Márta, Lukács Sándor, Horváth Lajos Ottó és Szabó András színművészek adták elő.
A program során Vári Fábián László tagozatvezető arról beszélt, hogy kidolgozott egy programtervet, amely továbbra is alapját képezi a tagozatvezetői munkának. Ennek egy részét a hagyományos tagozati rendezvények (az ülések előkészítése, az Élőfolyóirat sorozat rendezvényei, az évfordulós – élő és posztumusz tagjaink ünneplésére-megemlékezésére létrejött Irodalmi Gálák, az évente megrendezendő tagozati tanulmányutak és kihelyezett, többnyire határon túli helyszíneken megvalósuló tagozati ülések) képezik, s ezekhez újabb, irodalmi életünk jeles eseményeihez kapcsolódó rendezvények is járulnak, amelyeket testvértagozataikkal közösen is szervezhetnek. Kiemelte: lényeges, hogy kulturális életünk fejlesztésében és népszerűsítésében egységet mutassunk. Felidézte, hogy nagy sikere volt például a legutóbbi, Tamási Áron születésének 125. évfordulójához kötődő kerítés-kiállításnak az Andrássy út 101. alatt, amelynek anyagát a Kárpát-medencében több helyszínen is láthatta a közönség, de október elején Farkaslakára, Tamási Áron szülőfalujába és örökös nyughelyére is zarándokutat szervezett az MMA. Ezen kívül szólt arról, hogy a Művészeti Akadémia – az MTA-val együttműködve – regionális központok létrehozását tervezi, így a jövőben kiterjeszti tevékenységét az ország szinte teljes területére. Ez a változás merőben más megvilágításba helyezi majd az MMA tevékenységét, s minden bizonnyal megnöveli a tagozatok feladatkörét, és tevékenységét kiterjeszti az országos kulturális szervezetek irányába.
Az írónak készülő fiatalokkal kapcsolatban teljesen optimista Vári Fábián. Kiemelte, hogy évek óta működik és keresi az újabb hallgatókat az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, ahol tisztességes ösztöndíj mellett a fiatalok kiváló képzésben részesülnek. Aztán ha ezt az iskolát kijárták, szinte már el is dőlt, ki mire képes, mi várható el tőle a jövőben. A továbbfejlődéshez ott vannak a különböző ösztöndíjrendszerek. A PIM által hosszabb távra elindított Térey-ösztöndíjprogram mellett az MMA is felkarolja és ösztönzi a fiatal tehetségeket, beleértve a határontúliakat is. Továbbá Kárpátalján például 2014 óta létrejött és kiválóan működik a fiatal alkotókat egyesítő Kovács Vilmos Irodalmi Társaság.
A műsor kezdetén az idén száz éve elhunyt Gárdonyi Gézára emlékeztek, akinek Isten rabjai c. művét hallhattuk. Idén ünnepli 80. születésnapját Czakó Gábor író, akadémikus, anemzet művésze, tőle Azért van otthonunk, hogy helyünk lehessen a világban c. írását adta elő Bálint Márta és Szabó András. Ezután Tornai József és Gál Sándor versei hangzottak el, majd pedig a 120 évvel ezelőtt született Illyés Gyula versei következtek, a Hajnali pohár, a Szárnyak, valamint az Óda a törvényhozókhoz. A szünet után a most 80 éves Serfőző Simon költőt, az MMA tagját köszöntötték, méltatva munkásságát, tőle is három verset hallhatott a közönség, az Íme, a múltunk, a Megfizettették, Most tudom már című alkotásait. Kilencven éve született Jókai Anna író, néhai nemzet művésze, aki éveken át a Magyar Írószövetség elnöke is volt, tőle adott elő egy novellát Barta Ágnes és Horváth Lajos Ottó színművész. A rendezvény végén a nyolcvan esztendeje született Oláh János József Attila-díjas író, költő versei hangzottak el, a Csavargó-dal, Nem olyan egyszerű és A csodaszarvas elvesztése címmel, végül pedig Tamási Áron (aki idén 125 éve született) Ábel Amerikában c. művének egy részletét idézte fel Lukács Sándor színművész.
Az estet Mezey Katalin és Wiegmann Alfréd szerkesztette és rendezte.