Marton Éva a versenyzők között a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megnyitóján a Zeneakadémián 2018. szeptember 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Rekordszámú jelentkezés a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Minden korábbinál több, összesen 47 országból 255 fiatal művész adott le érvényes jelentkezést a Zeneakadémia szeptemberben megrendezendő IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére, amelyre különleges hangfajok képviselői is neveztek. A jelentkezésekhez tartozó videófelvételeket Ks. Marton Éva professor emeritus, a nemzet művésze és az előzsűri további két tagja, Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész hallgatja meg, majd dönt alapos mérlegelés után az élő elődöntőkbe továbbjutókról. Az énekversenyt a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.
Már a korai, „early bird" határidőig benyújtott pályázatoknál is látszott, hogy a Nemzetközi Versenynaptárban is jegyzett megmérettetésre sokan jelentkeznek. Február végéig mintegy 30 nemzet 150 ifjú tehetsége jelezte részvételi szándékát, meghaladva létszámban a korábbi alkalmak teljes mezőnyét. A jelentkezések április közepén történt lezárását követően a rekord mellett az is kiderült, hogy minden kontinensről érkezett jelentkezés – Ausztráliától Ázsián, Afrikán és Európán át Amerika minden régiójáig –, és a fiatal pályázók között olyan különleges hangfajok képviselői is megtalálhatók, mint a kontratenor és a kontraalt.
A versenyt a tervek szerint 2020. szeptember 6. és 13. között rendezték volna meg a Zeneakadémián, de végül a koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztották. A IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen szaktekintélyek egész sora alkotja a világklasszis szoprán elnökletével összeülő nemzetközi zsűrit. Miguel Lerín, Peter Mario Katona, Larissza Gergieva, Anatoli Goussev, Peter Dvorsky, Dmitry Vdovin, Meláth Andrea és Ókovács Szilveszter a művésznő társaságában személyesen ítéli majd meg a versenyzők teljesítményét.
Különös tekintettel figyelik a jövő azon fiatal énekeseit, akik karrierjükben a kivételes tehetségű Marton Éva útját követhetik, azaz egy kemény munkával és sok tanulással megalapozott művészpályát. A verseny döntője után a gálakoncertje másnap lesz a Zeneakadémia Nagytermében. A versenyzők annak a páratlan élménynek lesznek részesei, hogy a nemzetközi operavilág egyik legmeghatározóbb énekese mond véleményt művészi előmenetelükről, a közönség pedig talán a jövő ünnepelt operacsillagaitól hallhatja a világ legnagyobb operaáriáit. A koronavírus-világjárvány miatt megtörténhet, hogy későbbi időpontra kell halasztani a verseny szeptemberi élő fordulóit. Ha erre kényszerül a Zeneakadémia, akkor az elődöntőbe jutott jelentkezők korhatártól függetlenül folytathatják a versenyt.
A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nevét viselő nemzetközi énekversenyt 2014-ben hirdették meg először. Marton Éva azért kezdeményezte létrehozását, hogy fiatal tehetségeket sikerüljön elindítani, illetve "lökést adni" az operaénekesi művészi pályájukon. A versenyt már negyedik alkalommal rendezik meg.