Forrás: MTI / Kallos Bea

Színházi siker Párizsban

Hatalmas sikert aratott Párizsban az egyik legfontosabb európai színházi, összművészeti fesztiválon a Nemzeti Színház és a beregszászi Illyés Gyula Színház közös produkciója, Vidnyánszky Attila, az MMA rendes tagja rendezése, A szarvassá változott fiú. Az előadás a tavaly elhunyt Juhász Ferenc költő, néhai Nemzet Művésze verséből készült.
Huszadik alkalommal rendezik meg a párizsi Világ Kultúráinak Háza (Maison des cultures du monde) fesztiválját, a Festival de l'Imaginaire-t, ahol A szarvassá változott fiú című előadást különleges módon mutatták be a Théâtre de l'Atelier-ben, az egyik legismertebb párizsi színházban.
Egyrészt látható volt Vidnyánszky Attila filmje, másrészt a színházi előadás, így a produkció a színház és a film világát vegyítő kísérleti akcióként jelent meg.
„Én arról írtam verset, hogy nem akarok, te azt rendezted meg, hogy nem tudsz visszatérni" – idézi fel Vidnyánszky Attila, mit mondott az előadásról Juhász Ferenc, A szarvassá változott fiú kiáltozásai a titkok kapujából című hatalmas költemény szerzője.
 
A fesztiválra évről évre a nagy kulturális örökségek mestereit és az ő tanítványaikat hívják meg a zene, a tánc, a színház, a rituálék területéről. „Nem korlátozzuk magunkat az ún. „hagyományos" formák bemutatására, fesztiválunk a kortárs formák felé is érdeklődik, amennyiben azok egy nép és egy társadalom képzeletvilágában gyökereznek, és nem a nyugati modelleket utánozzák" – mondja Arwad Esber fesztiváligazgató, aki az idei rendezvénysorozat egyik legkülönösebb eseményeként, „egy mindenképp felfedezendő világ" alkotásaként ajánlja a párizsiak figyelmébe az előadást. A hétfői párizsi bemutatón ott volt a világhírű szír-francia költő, Adonis is, akit évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik legnagyobb esélyesének tartanak. Adonis elragadottan dicsérte az előadást, melynek bemutatása után a közönség hosszan ünnepelte a társulatot.
 
Az előadás főszerepeit Trill Zsolt; Törőcsik Mari, a Nemzet Művésze; Szűcs Nelli; Kristán Attila; Rácz József; Tóth László és ifj. Vidnyánszky Attila játssza. A magyarországi premier 2016. december 7-én lesz a Nemzeti Színházban.
 
Az előadásról további információk itt érhetők el.

Forrás: origo.hu
2016. november 29.  |  vidnyánszky attila juhász ferenc színházművészet