Nagy Gáspár szülőháza Bérbaltaváron

Új rendezvényhelyszínt avattak Nagy Gáspár szülőházánál

Új közösségi tér készült Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteleti tagja szülőházánál Bérbaltaváron: pajtát építettek és avattak, mely különféle rendezvények helyszíne, befogadó tere lehet a jövőben – adta hírül a Vas Népe. – Az emlékház udvarán már régen szerettünk volna egy olyan félig zárt pajtaépületet, ahol a nyári hőségben vagy eső esetén zavartalanul és méltó körülmények között bonyolíthatjuk le rendezvényeinket. Akár a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadóját, akár a nyári irodalmi táborainkat – hangsúlyozta Pelyach István, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumi elnöke, történész.
A rendezvénypajtát Zágorhidi-Czigány Csaba építész tervezte. A pajtaátadón bemutatkozott az alapítvány, dr. Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, az MMA tagja ismertette az emlékház kiállítását és Nagy Gáspár szellemi hagyatékát.
Az átadón közreműködött az Üss a hasadra! Színpad Rajner Ágota vezetésével. A művészeti csoport a Valahol mindig… című versszínházi műsorából adott elő részleteket. Az összeállítás a Kossuth-díjas költő verseiből készült.
A költő életműve előtti tisztelgésképpen a Nagy Gáspár Alapítvány szervezésében és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2019. május 7-én Nagy Gáspár-emlékkonferenciát tartottak születésének 70. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol tíz szakember mondta el gondolatait a 2007-ben – tragikusan korán, mindössze 57 évesen – elhunyt művészről és munkásságáról.
A Pesti Vigadóban pedig 2018. március 28-án Symphonia Ungarorum címmel rendeztek tudományos ülésszakot Nagy Gáspár költő és Szokolay Sándor zeneszerző életművéről a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének szervezésében.
2019. július 18.  |  nagy gáspár nagy gábor