Esterházy János

Zsigmond Dezső Esterházy János életéről készült filmjének díszbemutatója

Zsigmond Dezső rendező Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilmjének díszbemutatóját március 21-én tartották az MMA székháza, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A premieren mások mellett Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, bíboros, prímás méltatta a filmet, a köztestület támogatásával rendezett bemutatón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára és Haris László, az MMA elnökségi tagja is.
Mint Zsigmond Dezső rendező elmondta, a dokumentumfilm három részben (Keresztút, Áldozathozatal, Harmadnapon) tárja fel az arisztokrata életének és szimbólummá válásának történetét. Esterházy János rendkívüli élettörténete egy olyan férfié, aki képes volt meghalni azért, amiben hitt. Sorsában minden fájdalom benne van, amit a XX. századi történelem magában hordozott. A forgatást több mint egy éves kutatómunka előzte meg, öt országban több mint ötven nagyinterjút vettek fel, melyekből eddig négy dokumentumfilm készült el. Olyan emberekhez sikerült eljutniuk, mint az arisztokrata lányához, akivel Olaszországban forgattak. Bár betegsége miatt már nem tudta szavakban felidézni édesapja alakját, de ez a meg nem szólalás is nagyon jelképes volt, hiszen Esterházy János élettörténetét is elhallgatták több, mint fél évszázadon át. De forgattak Lengyelországban is Esterházy János testvérének, Máriának leszármazottaival. Ők még gyerekek voltak, amikor a nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött Esterházy a szovjet Gulágról visszakerülve Csehszlovákiában szenvedett, és nyomorúságos sorsuk ellenére megosztottak minden falatot nagybátyjukkal. Testvéréért küzdő édesanyját, Máriát az utókor modern Antigonénak nevezte. Mivel fivérének még a földi maradványait sem adták ki, így el sem temethették. 
A Pesti Vigadóban tartott premieren megjelent dr. Molnár Imre történész is, akinek Kegyelemből életfogytiglan című könyve adta a film egyik alapját.
Csányi János, a film vezető producere elmondta: a Duna Televízió 2021 végén több alkalommal vetítette a háromszor 52 perces történelmi minisorozatot, a lengyel állami televízió a közeljövőben tűzi műsorára a lengyel közönségnek szánt, 72 perces filmváltozatot, valamint az alkotók Apám, Esterházy János című, 35 perces, rövid dokumentumfilmje tavaly már díjat nyert a Savaria Filmszemlén.
A Triptichon– Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilmet hamarosan újra műsorra tűzik, három részben vetítik az M5 csatornán: május 2-án, május 9-én és május 16-án 21.55 perckor. Az alkotás a Triptichon Film, az MTVA és a lengyel TVP S.A. koprodukciójában készült.
2022. március 21.  |  haris lászló zsigmond dezső dokumentumfilm