Nagy Viktor és Rohonyi Anikó

„Anikó, az öröménekes"

Portréfilm Rohonyi Anikóról
 
Március 13-án a Rohonyi Anikó operaénekesről készült portréfilmet vetítették a Makovecz Szalonban. Az „Anikó, az öröménekes" című filmet megtekintette özvegy Simándi Józsefné is. A háznagyi feladatokat Juhász Judit látta el. A film után Rohonyi Anikóval Tomcsányi Vilmos rendező-operatőre, valamint Nagy Viktor rendező beszélgetett.
A Liszt- és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett Rohonyi Anikó az archív felvételekben dúskáló 52 perces portréfilmben „vidám és szeretetteljes" gyermekkorként jellemezte élete első időszakát. Mint mondta: zenekedvelő családba született, s a muzsika a famíliát minden bajon és nehézségen átsegítette. Édesapja jogi diplomával rendelkezett, ügyvéd volt, de a szocializmust építő Magyarországon mégis csak kőművesként dolgozhatott. Édesanyja pedig a hernádvécsei és hajnácskői Vécsey-család tagja, az aradi vértanú, Vécsey Károly honvéd vezérőrnagy oldalági leszármazottja volt. A diktatúrában azonban emiatt csak egy tejcsarnoki állásig vihette. Odahaza azonban sokat énekeltek.
Édesanyja szépen zongorázott, Rohonyi Anikó pedig ifjan templomi kórustag volt. Itt figyelt fel a tehetségére a templom karnagya, Tardy László. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola elvégzése után 1970-ben nyert felvételit a Zeneakadémiára, ahol Kutrucz Éva és Orosz Júlia növendéke volt. Az 1972-73-as évad már a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként fogadta, a következő szezontól pedig a társulat magánénekese lett, ahol csakhamar vezető drámai szoprán lett. Ennek kapcsán Rohonyi Anikó elmondta: „amikor az előadóművész kiáll a színpadra, a közönség megcsodálja a zeneszerző munkáját. De ahhoz, hogy az előadó odáig eljuthasson, nagyon sokat kell küzdenie, dolgoznia".
A portréfilmben megszólaltak a pályatársak is. Szinetár Miklós rendező kijelentette sugárzó személyiségként jellemezte. „Árad belőle a makulátlan tisztaság, a földön túli megbízhatóság." Medveczky Ádám karmester szerint a „karakterek modulációját nagyon jól tudta érzékeltetni". Egyik legfőbb fegyvere az őszinteség. Erős személyiségként írta le, akinek az operajátszás az egyik kimagasló egyénisége.
Múltjára visszatekintve Rohonyi Anikó a portréfilmben elmondta: „származásom miatt nem voltam a rendszer kegyeltje. Katolikus hitemet, vallásomat akkor sem, de most sem szégyenlem". Hozzátette: „a szeretet és a család volt életem két legfőbb adománya". A filmvetítést követő beszélgetésen Rohonyi Anikó kijelentette: „harminc éven át azt csinálhattam, amit szerettem és ezért hálás vagyok a jó Istennek".
2019. március 13.  |  medveczky ádám nagy viktor rohonyi anikó tardy lászló