„Indulj el egy úton…” – Kallós Zoltán életmű-kiállítása

Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja osztja meg velünk, hogyan kezdett gyűjteni, valamint az „Indulj el egy úton…” című életmű-kiállítás kurátora, Bereczki Ibolya a kiállítás főbb szempontjait mutatja be. Elindulhatunk Kallós nyomában a Mezőségtől, Kalotaszegtől Gyimesig, Moldváig. Személye megkerülhetetlen volt az Erdélybe látogató gyűjtők számára, az ő kalauzolása nélkül az induló táncházmozgalom sem juthatott volna táptalajhoz, általa ismerünk számtalan népdalt, balladát. A kíméletlen politikai rendszer ellenére is gyűjtött, és útjai során csodálatos kincseket talált. A kiállításon eme gazdag életműből, a válaszúti múzeum anyagából látható válogatás.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából 2015. március 13-tól szeptember 13-ig látogatható az „Indulj el egy úton…” életmű-kiállítás és a Kamerával a kézben – Válogatás Kallós Zoltán erdélyi fotóiból című tárlat, április 5-től pedig a válaszúti népzenei és néptánctáborok hangulatát megidézve a szentendrei Skanzenben Tánccsűrt alakítanak ki a Sonkádi csűrben.
cím
„Indulj el egy úton…” – Kallós Zoltán életmű-kiállítása
közzététel
2015.03.30
copyright
Creative Commons
készítette
DKSZ
rövid leírás
Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja osztja meg velünk, hogyan kezdett gyűjteni, valamint az „Indulj el egy úton…” című életmű-kiállítás kurátora, Bereczki Ibolya a kiállítás főbb szempontjait mutatja be.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/-indulj-el-egy-uton-kallos-zoltan-eletmu-kiallitasa;jsessionid=E8A49F9B56EF2ECAB2D722D110C53764