A Nyugalom völgye – Farkas Ádám szobrászművész (portréfilm-előzetes)

„A szobrászat nem önmagában egy akármilyen mesterség, hanem mint minden más művészeti ág, egyfajta küldetés.”

Portréfilmünkben a nemzetközi elismertségnek örvendő, a hazai szobrászat folyamataira jelentős hatást gyakorló Farkas Ádám Kossuth- és Prima díjas szobrászművészt mutatjuk be, akit a Magyar Művészeti Akadémia és – első magyar művészként – a Royal British Society of Sculptors is tagjai közé választotta. Az 1960-as évektől induló, több mint öt évtizede tartó töretlen alkotói pályáján, a szobrászat hagyományos eszközeivel, értékálló, tiszta eszmeiséget közvetítő, nemesen egyszerű formákból építkező plasztikákat készít. A természethez áttételekkel kötődő nonfiguratív szobrászata Brancusi, Henry Moore, Noguchi művészetével rokonítható.
A három országban, festői környezetben forgatott portréfilmben, Farkas Ádám, művészeti hitvallásáról, a természethez való kötődéséről, a családi örökségről, művészetoktatásról mesél. Elkísérjük a Magyar Képzőművészeti Egyetem epreskerti műtermeibe, megismerjük szentendrei otthonát és műtermét a Bükkös patak partján, de ellátogatunk második otthonába is, az erdélyi Nyárádszentsimonba, és kedvenc helyére, a Nyugalom völgyébe.
MMA, 2017

A portréfilm televíziós bemutatója 2017. szeptember 17-én 14.30-kor lesz az M5 csatornán. Ismétlések: szeptember 23. 13.20 (M5); 13.20 (Duna World).
cím
A Nyugalom völgye – Farkas Ádám szobrászművész (portréfilm-előzetes)
közzététel
2017.03.06
copyright
Creative Commons
készítette
portréfilm, 53 perc producer: Kocsis Tibor rendező: Konecsny Emőke operatőr: Sibalin György
rövid leírás
A Nyugalom völgye – Farkas Ádám szobrászművész (portréfilm-előzetes)
katalógusszám
-
kulcsszavak
szobrászművészet
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/a-nyugalom-volgye-farkas-adam-szobraszmuvesz-portrefilm-elozetes;jsessionid=564AD541EEA3971C10E4C08B90FE2507