Dubrovay László portréfilm-előzetes

Dubrovay László Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának vezetője. Alkotói munkásságában meghatározó szerepe van a tehetséges szólistáknak, akik újabb darabok megírására inspirálják. Például a Hegedűverseny no. 2-t a fiatal tehetség, Baráti Kristóf ihlette. Dubrovay zeneszerzői megújulását 1971-es kölni tanulmányaitól datálja, melyek alapjaiban változtatták meg a hangok világáról alkotott nézeteit. Ekkor rugaszkodik el a hagyományos tizenkét hangra építő komponálástól, és a hangok belső tulajdonságai felé fordul. Azt vallja, hogy a hang nem pontszerű jelenség, hanem egy folyamat, melynek van belső élete, meg lehet változtatni a dinamikáját, felhangjait, a hangszíneit. Művészi filozófiája, hogy a zene nem lehet egyoldalú: az ég felé törésnek akkor van értelme, ha a pokol feszültségeit is megjeleníti a szerző.
cím
Dubrovay László portréfilm-előzetes
közzététel
2014.06.18
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Dubrovay László Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának vezetője. Alkotói munkásságában meghatározó szerepe van a tehetséges szólistáknak, akik újabb darabok megírására inspirálják.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
http://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/dubrovay-laszlo-portrefilm-elozetes;jsessionid=BD5FDED3DDF9A6A0AB76CD2FEA5FDA6E