Szűcs Endre építész a Balaton-felvidéken

Szűcs Endre építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja eddig körülbelül száz lakóház, présház értékmentő, építészeti munkáiban vett részt a Balaton-felvidéken. Kisfilmünkben bemutatja néhány salföldi, aszófői, szentbékkállai és csopaki házát, azok történeti hátterét, stílusjegyeit, mesél a műemléki helyreállítás fortélyairól. Az építész saját tervezésű tüzelőberendezései közül is láthatunk néhányat.
 
***
 
Hitvallás
"Kezdő éveimben, a sok kamaszos tétovaság után a műemlékvédelemben éreztem azt a megnyugtató kapaszkodót, ami átsegít a kezdeti bizonytalanságon. Valamennyi családi házamat igyekeztem a hazai talajba gyökereztetni, segítségül hívva vagy a környezetre jellemző népi építészeti hagyományokat, vagy a honi világszínvonalú szecessziót, vagy a kisvárosi eklektikánk esetlen báját. Én nem népi építészeti elemeket alkalmazok modern házakon, hanem bátran építek hagyományőrzőn, de finom gesztusokkal a ma épített voltát mindig próbálom érzékeltetni."
cím
Szűcs Endre építész a Balaton-felvidéken
közzététel
2014.07.10
copyright
Creative Commons
készítette
MMA 2014 Hingyi Gábor, Lichter Péter, Pécsi Györgyi, Török Máté, Varga Andrea
rövid leírás
Szűcs Endre építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja eddig körülbelül száz lakóház, présház értékmentő, építészeti munkáiban vett részt a Balaton-felvidéken.
katalógusszám
-
kulcsszavak
népi építészet, salföld
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/szucs-endre-epitesz-a-balaton-felvideken;jsessionid=EA669F4A9693E6250720DC0CE616F93A