Biblikus citadella

Megjelent a Heródes palotájának feltárásáról szóló reprezentatív kötet.

Megjelent a Heródes király jordániai palotájának feltárásáról szóló első hivatalos díszkötet, melyben a kutatócsoport vezetője, Vörös Győző foglalja össze a több mint 200 éve zajló feltárás eredményeit. A Machaerus I. című reprezentatív kötet a jeruzsálemi Pápai Biblikus Egyetem Collectio Maior sorozatának 53. darabja, melyet a vatikáni tulajdonú Fondazione Terra Santa jelentetett meg. A kiadvány első lapjain Makovecz Imre post mortem ajánlása olvasható: „Nincsen kétségem afelől, hogy Vörös Győző, mint a Machaerus (ásatások, felmérések és konzerválások) projectigazgatója, tudásának legjavát adva kívánja elkészíteni legfrissebb ásatásáról készülő tudományos monográfiáját. Heródes király transzjordániai erődített palotájának magyar ásatási eredményeit nagyszerűnek tartom, kultúrtörténeti szempontból igen jelentősnek, Vörös Győző személyes kutatási eredményeit pedig kiválóaknak" – írja a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteletbeli elnöke.

A Holt-tenger keleti oldalán, 1100 méter magasan fekvő heródesi palota feltárása és rekonstruálása nemcsak történelmi, hanem vallási szempontból is kiemelkedő jelentőségű; a bibliai történet szerint ebben a palotában járta Salome, Heródes unokahúga csábító táncát, melynek végén a Király, a nász ellen szót emelő Keresztelő Szent János fejét vette.

A „Keresztelő Szent János golgotája"-ként is emlegetett citadellát XVI. Benedek pápa kérésére, a Jordán Királyság anyagi és a Magyar Művészeti Akadémia szellemi támogatásával kezdték rekonstruálni. Az újraépítési folyamat során az egyik legfontosabb szempont, hogy csak olyan részeit újítják fel a palotának, amelyek eredeti épületelemekből visszaállíthatóak. Ehhez a munkához nyújt segítséget Vörös Győzőnek a Makona Műterem három fiatal építész munkatársa, akik háromdimenziós modellek készítésével alapozták meg a zarándokhely újraépítésének terveit.

A palota rekonstrukciójának befejeztével, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Csáji Attila fénykörnyezet-installációt készít, melynek fókuszában a biblikus zarándokhely épülete áll majd.

2013. február 12.  |  vörös győző