Dobos László-emléknap Királyhelmecen

Dobos László, a felvidéki Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja idén október 28-án lenne 85 éves. Meg nem élt születésnapja alkalmából méltó megemlékezésre, Dobos László-emléknapra került sor 2015. október 17-én a szülővárosában, Királyhelmecen, ahol felavatták köztéri szobrát is – Borsi Antal, sárospataki szobrászművész alkotását.
Délelőtt a szervezők – a Lórántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás – emlékkonferenciát tartottak. A konferencián előadott Duray Miklós, közíró, aki Dobos Lászlót mint írót, politikust, közgondolkodót méltatta. Gróh Gáspár, irodalomtörténész Dobos László Földönfutók című regényéről beszélt, míg Tamás Menyhért, író, költő, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja A számadó méltósága címmel tartott előadást. Vári Fábián László kárpátaljai költő az emlékkonferencián elhangzott előadását itt tesszük közzé.

Az ünnepségen jelen volt Dobos László özvegye, leánya, Dobos Éva Norvégiából, ifjabb Dobos László családjával, a pályatársak közül Mács József és Koncsol László író, a felvidéki, a bodrogközi közélet több személyisége és számos magyarországi vendég. Megtisztelte az ünnepnapot jelenlétével mások mellett Pozsgay Imre politikus, Juhász Judit, az emléknap egyik támogatójának, a Nemzeti Alapítványnak az elnöke, aki egyben a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, Erdélyi Géza, a református egyház nyugalmazott püspöke. Kolár Péternek, a Csemadok városi elnökének vezetésével nagyobb létszámú kassai küldöttség is Királyhelmecre érkezett.
Pásztor István mint házigazda az emléknapon bejelentette, kezdeményezte, hogy a királyhelmeci magyar iskola vegye fel Dobos László nevét, és így adják tovább a felnövekvő generációknak a város nagy szülöttének irodalmi és közéleti hagyatékát.

Délután több szervezet – köztük az MMA – és magánszemély összefogásának köszönhetően 15 órakor felavatták Dobos László mellszobrát, amely a Fő utcán, a görög-katolikus templommal szemben lévő kis parkban kapott helyet.
Az avatáson Csurgó Dezső, a Mécs László Társulás elnöke visszaemlékezett Dobos Lászlóval kapcsolatos személyes emlékeire, és elmondta, a szobor Dobos László szülőházától száz méterre áll, az újonnan kialakított parkot szeretnék Dobos Lászlóról elnevezni, és jövőre emléktáblával jelölik meg a szülőházat.
A szobrot Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja, Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke és Mács József Madách-díjas író leplezték le.

Az ünnepség egy része a templomban folytatódott, ott hangzott el a kultúrműsor és két szónoklat: Koncsol László felvidéki író és Bertha Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében méltatta Királyhelmec szülöttét. (Bertha Zoltán emlékező beszéde itt olvasható.) Este pedig a Boráros Imre Színház előadásában a Hit és hűség című Csáky Pál kisregényéből készült színpadi játékot tekinthette meg a közönség.

A Dobos László-emléknap egyik fő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia volt.

2015. október 19.  |  szoboravatás dobos lászló