Felavatták Kő Pál Bárányos című szobrát az Epreskertben

Kő Pál szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja Bárányos című bronzszobrát március 14-án meghitt ünnepség keretében leplezték le a Magyar Képzőművészeti Egyetem ősparkjában, az Epreskertben. A szobor történetének érdekessége, hogy azt még évtizedekkel ezelőtt készítette, amikor a Kossuth-díjas Somogyi József tanítványa volt. Kő Pál az intézmény professor emeritusa egyik legelső sikeres munkájáról van szó, amelyet nemrégiben adományozott az egyetemnek, ahol 43 évet töltött el.
Az MTVA fotóarchívumában van egy 1968. október 31-én készült kép, amelyen ugyanitt, az Epreskertben megörökítették mestert és tanítványát.
– Odajött a mester, amikor kihoztuk a műteremből a Bárányost, alaposan szemügyre vette, és azt mondta: „Lujos, na, ennek már olyan szoborillata van." Emiatt jutott eszembe a gondolat, hogy mi lenne, ha ez a munkám – amelyen egyébként még nagyon érezni a mester hatását – méltó arra, hogy itt, az egykori műtermem előtt álljon – idézte fel Kő Pál, akinek az Epreskertben ugyanaz a műterem volt a „második otthona", amelyben azelőtt Somogyi József is alkotott.
– A szobor a klasszikus jópásztor-kompozíció egyéni változata, és már érzékelhető rajta a Kő Pálra jellemző egyéni stílus is, mely abból táplálkozik, hogy minden körülöttünk lévő formát, legyen az élő vagy élettelen, önálló lelkületűként fog fel. Itt minden formának története van, születése és feladata – emelte ki Sallai Géza szobrászművész, a szobrász tanszék vezetője avatóbeszédében.
Kő Pál közel négy évtizedig tanított a Képzőművészeti Egyetemen, majd befejezte oktatói pályáját, hogy befejezzen három régóta halogatott munkát Hevesen.
2019. március 21.  |  kő pál somogyi józsef epreskert