Márkus Béla: Páskándi Géza „második születése”

Márkus Béla irodalomtörténész (Debrecen) „Páskándi Géza »második születése«” című előadásában a hatéves börtönből szabadult Páskándi írói újrakezdését vizsgálja. „Nem nagy kockázat kimondani: második születése után Páskándi mihelyt engedték, mindjárt talpra állt. Mohó munkakedve szinte minden műfajt kipróbáltatott s a politika kényszerétől is indíttatva nem egyet megújíttatott vele. Zsenge kamaszkorában kezdett pályájának folytatását mintha egyszerre több irányba képzelte volna el s jelölte volna ki, egyiket a másikra, a másikat a harmadikra váltva fel. A váltásnak, változtatásnak: kísérletezésnek ez a készenléte s hajlama kiemelte őt a korban vele egyidős alkotók, az ún. Forrás első nemzedéke tagjai közül. Ha volt »korváltás«, azt az elsők között Páskándi Géza hajtotta végre.”

 

cím
Márkus Béla: Páskándi Géza „második születése”
közzététel
2012.08.15
copyright
Creative Commons
készítette
Petőfi Irodalmi Múzeum, 2012 – Utómunka: Nagy Rita, Hingyi Gábor
rövid leírás
Márkus Béla irodalomtörténész (Debrecen) „Páskándi Géza »második születése«” című előadásában a hatéves börtönből szabadult Páskándi írói újrakezdését vizsgálja.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/csatornak/-/video/1694445/markus-bela-paskandi-geza-%E2%80%9Emasodik-szuletese%E2%80%9D;jsessionid=7D2B0B42000D8EAED5D662B432060C34