Vadkacsa a víz fölött - portréfilm Jankovics Marcellről (részlet)

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Prima Primissima, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor.
Hiba a videók lekérdezése közben
Hiba a szerverrel történő kommunikáció során
A keresési feltételeknek egy videó sem felelt meg.
L E X I K O N
Q
Y
további hírek
  • Áttetsző világ – Akvarell triennálé Egerben Több mint száz művész mutathatta meg tehetségét a IV. Országos Akvarell Triennálén Egerben. A Kepes Intézetben kiállított alkotásokat július 24-én szakmai zsűri díjazta; ennek tagja volt többek között Csurka Eszter és Földi Péter is. A legrangosabb elismerést, a Magyar Művészeti Akadémia fődíját, Ványai Magdolna festőművész kapta. A rendezvényhez több kísérő kiállítás is kapcsolódik. A kiállítások, melyek a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhattak meg, szeptember végéig tekinthetők meg.
  • Képzelet és valóság Szenes István életmű-kiállítása a Vigadóban

    Szenes István belsőépítész, építész, az MMA rendes tagja, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője. Az elmúlt négy évtized munkásságát bemutató, jubileumi kiállítása – 75. születésnapja alkalmából – 2021. július 1-jén nyílt meg. Lakóházak, magánházak, üzletházak, kórházak, rendelők, színházak, mozik, múzeumok, bankok, irodaházak, szállodák, éttermek enteriőrjét tervezte és tervezi, emellett folyamatosan végez rekonstrukciós tervezői munkákat is. A nagyívű pályafutást összefoglaló tárlat a Pesti Vigadó földszinti, valamint alagsori kiállítótereiben augusztus 22-éig  várja a látogatókat.
  • Háromszázhetven filmet vetítenek a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon Augusztus 11–15. között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFF-on sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője.
  • Átadták az építészeti OSSKÁR-díjat Június 28-án ünnepélyes keretek között adták át az építészeti OSSKÁR-díjat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A díjat Osskó Judit Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építész férjével, Tokár György Ybl-díjas, Prima díjas építésszel (1933–2019) kettőjük nevének összekapcsolásával alapították. Az eseményen Juhász Judit, az MMA szóvivője mondott köszöntőt, a díjjal kapcsolatban pedig Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja és dr. Meggyesi Tamás, professor emeritus osztotta meg gondolatait. A szakmai zsűri döntése alapján a Wekerle Kispiac, a Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ, valamint a mádi J. V. Borászat érdemelte ki az újonnan alapított díjat. A bírálóbizottság tagja volt többek között Salamin Ferenc, az MMA rendes tagja, Csernyus Lőrinc, az MMA levelező tagja és Marosi Miklós, az MMA alelnöke. A szakmai program megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.