Török Ferenc portréfilm-előzetes

Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla készült portréfilm előzetese a templom szó etimológiájával kezdődik; az eredeti latin szó jelentése: 'tiszta folt az égen'. Ez inspirálta az akadémikust üvegtetejű templomok tervezésére.
Hiba a videók lekérdezése közben
Hiba a szerverrel történő kommunikáció során
A keresési feltételeknek egy videó sem felelt meg.
L E X I K O N
Q
Y
további hírek
  • Tíz éve hunyt el Makovecz Imre Nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot mutatott be Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége halálának tizedik évfordulóján a Makovecz Imre Alapítvány, amely a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen egy vándorinstallációt is útjára indít. A vándorinstallációt szeptember 27-én a Vigadó téren avatták fel. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató oszlopinstalláció négy hétig látható Budapesten, ezt követően útjára indul, hogy az ország számos településén kiállítsák. A tízéves alapítvány nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot is összeállított, amellyel a vidéki településekre szeretnék eljuttatni az építész szellemiségét. Az anyagokat – amelyek mindegyike 15-25 tablóból és makettekből áll – érdeklődő intézmények kölcsönözhetik az alapítványtól. Az évfordulón felavatták Makovecz Imre első, restaurált faépületét a Makovecz Központ és Archívum kertjében, és az évforduló alkalmából megkezdi működését a Makovecz Ház kutatóállomása.
  • Jankovics Marcell életműdíjat kapott A múlt héten tartották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A 17. CineFest záróünnepségén posztumusz életműdíjjal tisztelegtek Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia nemrég elhunyt tiszteletbeli elnöke emléke előtt. A nagyjátékfilmes zsűri tagja volt Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint a CineFest keretében mutatták be az MMA Kiadó és az MMA MMKI legújabb köteteit is. A Miskolci Filmfesztivál egyik partnere a Magyar Művészeti Akadémia volt.
  • Kordokumentum a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központról A Magyar Művészeti Akadémia irodaházában mutatták be 2021. szeptember 20-án dr. Richly Gábor, az intézet igazgatójának a könyvhéten debütált kötetét, melyből a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980 és 2020 közötti időszakának – állambiztonsági vonatkozásoktól sem mentes – történetét ismerhetjük meg. A kötetről Hegyi Anita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője (Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár távollétében) és Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője beszélgetett a szerzővel, Lajtai László, a könyvet megjelentető Ráció Kiadó vezetője segédletével. A kötet témájához kapcsolódóan az intézet négy évtizedét egy poszterkiállítás is bemutatja, amely szeptember 13. és 27. között bárki számára megtekinthető az MMA irodaházának földszinti fogadóterében.
  • Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól nem lehet különválasztani; mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése október 14-én lesz a Magyar Szentek Templomában. | A gyászjelentés itt olvasható.