Pörös Géza
szerkesztő, filmkritikus - Pécs, 1949. -
Korábban a Mozgó Kép felelős szerkesztője és a Duna Televízió Zrt. munkatársa (szerkesztő, szerkesztőségvezető, megbízott kulturális igazgató, majd igazgatóhelyettes, 2001-től kulturális igazgató, 2005-2011 műsorokért felelős alelnök). Filmes tárgyú cikkeket publikál a Filmkultúra, a Filmvilág, a Forrás, az Új Forrás és a Hitel folyóiratok hasábjain. Kötetei jelentek meg Gábor Pál és Krzysztof Zanussi munkásságáról. Díjai: az Új Forrás és a Duna Televízió nívódíjai, „A lengyel kultúráért szerzett érdemeiért" (1999), Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2006).
Kósa Ferenc: Az utolsó szó jogán (1976-1986) Kósa Ferenc és Szekfü András beszélgetése a beteg emberek sokaságának gyakran a gyógyulás utolsó reményét adó Béres-cseppek sarlatánsággal vádolt, s majdnem börtönbe juttatott feltalálójának - és a róla készült filmnek - a kálváriáját eleveníti fel.
2015. július 09.
Kósa Ferenc: Küldetés (1976) Kósa Ferenc Pörös Gézával beszélget az öttusázó olimpiai és világbajnok Balczó Andrásról szóló portréfilmjéről. A rendező "rendhagyó történelemórája" nemcsak a film és főszereplője méltatlan sorsáról, hanem a Kádár-kor és a magyar film történetéről is fontos adalékokkal szolgál.
2015. július 09.
Sós Ágnes: Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek (2010) Sós Ágnes hét évig követte a csodálatosan hegedülő Pusker Juli és Anna életét, egyre mélyebben megismerve a család belső viszonyait, főleg a lányok kapcsolatát egymással és a külvilággal.
2015. július 09.
Tóth Péter Pál: Számvetés (2005) Pörös Géza és Tóth Péter Pál beszélgetéséből az is kiderül, hogy a dokumentumfilmes akadályokba ütközik a rendszerváltozás után (is), ha olyan emberről készít filmet, mint a tanúságtételre magát halálos betegen rászánó, történelmi nevet viselő Perczel Tamás pszichológus és (többek között) a meggyilkolt Fenyő János egykori befektetési tanácsadója.
2015. július 09.
Kovács András: Nehéz emberek (1962) A 90. életévét idén betöltött rendező Pörös Gézával beszélget a film keletkezési körülményeiről és feltaláló szereplőiről, akik a korabeli hatalomszűklátókörűsége miatt nem valósíthatták meg az egész országnak hasznot hozó találmányaikat.
2015. július 09.
Szabó István Oscar-díjjal kitüntetett alkotásáról, Klaus Mann prózájának adaptációjáról, a Mephistóról és Szabó pályájának főbb állomásairól mesél Pörös Géza, az 53 magyar film Egyén és hatalom című sorozatának házigazdája.
2013. április 30.
„Megvádoltak azzal, hogy ez a Rajk-per megfilmesítése” – mondja Szabó István a Redl ezredes (1984) vetítése előtt, ahol beszél többek között a film hátteréről és a főhős ideológiához való hűségéről is.
2013. április 30.
Felvételünkön Pörös Géza filmtörténész az 53 magyar film Egyén és hatalom sorozatához mond bevezetőt, míg Barabás Klára Fábri klasszikusának filmtörténeti kontextusáról beszél.
2013. március 12.
L E X I K O N
Q
Y