Szekfű András
filmtörténész - Budapest, 1941. szeptember 10. -
Címzetes egyetemi tanár: Pécsi Tudományegyetem (2008), Habilitált doktor: Nyugat-Magyarországi Egyetem (2008). Tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak, a Duna körnek. A Soros Alapítvány Internet alkuratóriumának elnöke, a Magyar Kommunikációtudományi Társaságnak alapító, elnökségi tagja. Számos filmtörténeti és tömegkommunikációs tanulmányt és könyvet írt (Fényes szelek fújjátok. Jancsó Miklós filmjeiről, 1974., A tömegkommunikáció új útjai, 1984).
Nádasy László: Éva A-5116 (1965) Szekfü András ifj.Nádasy Lászlót - aki maga is rendező-operatőr - édesapjáról, valamint az első holokauszt témájú hosszú dokumentumfilm születéséről és utóéletéről faggatja.
2015. július 09.
Szalkai Zoltán: Gyaloglás Gulágföldön - Tajmir Norilszk (2013) Szekfü András vendége, Szalkai Zoltán úgy akarja pontosan átérezni az egykori foglyok helyzetét, hogy videokamerájával gyalog végigjárja a Gulág táborait , köztük Lengyel József, a Gulágról magyarul először tudósító író szenvedésének helyszínét.
2015. július 09.
Sára Sándor: Magyar nők a Gulágon 3. rész (1992) Szekfü András beszélgetőpartnere, Sára Sándor az egyik legnagyobb tabutémáról, a szovjet lágerekbe hurcolt százezrek közül is legártatlanabb, legvédtelenebb nőkről készült filmje keletkezéstörténetét eleveníti fel.
2015. július 09.
Schuster Richárd: Három hiányzó oldal (2007) A rendező és az operatőr távollétében - aki a film 86 éves főszereplőjének, Vera néninek az unokája - Szekfü András a forgatáson is részt vett és a családot közelről ismerő vágóval, Kiss Wandával idézi föl Vera néni kivételes személyiségét, aki 60 évvel nagy szerelme tragikus halála után vállalja a fájdalmas emlékek felbolygatását.
2015. július 09.
B. Révész László: A látogatás (1983) Szekfü András és B. Révész László a magyar származású, a haláltábort fiatalon megjárt, és évtizedek óta Rómában élő író, költő és filmrendező Bruck Edit rokonszenves személyiségét is bemutatják a szülőfalujába, Tiszakarádra tett felkavaró látogatását dokumentáló film kapcsán.
2015. július 09.
Forgács Péter: Dunai Exodus (1998) Szekfü András most nem a pozsonyi és bécsi zsidókat Palesztinába, majd a besszarábiai németeket Németországba szállító hajó kapitányának amatőrfelvételeiből összeállított különleges dokumentumfilm alkotóját faggatja művéről, hanem egy fiatal filmesztéta - volt tanítványa - véleményére kíváncsi róla.
2015. július 09.
Domokos János: Palimpszeszt (2009) Szekfű András az 1937-ben kivégzett Gusztav Spet tragikus sorsát és feledésre kárhoztatott életművét az orosz filozófus 92 éves lánya segítségével felelevenítő film alkotóival, Domokos János rendező-operatőrrel, Egeres Katalin szerkesztő-riporterrel és producerrel, valamint Han Anna szakértővel beszélget.
2015. július 09.
A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata „A film mint érték, és az új kihívások" címmel tartott konferenciát 2015. február 2–3. között a Pesti Vigadó Kamaraszínház termében.
2015. február 25.
Oldalak: 1  2  
L E X I K O N
Q
Y