53 magyar film - Keleti Márton: A tizedes meg a többiek - Vendég: Cs. Németh Lajos

Cs. Németh Lajos színművész Kelecsényi László filmtörténésszel Keleti Márton vígjátékáról beszélget. Mesél arról, hogyan kapta meg Grisa szerepét és valójában kitől származik a mára szállóigévé vált mondat: „Az oroszok már a spájzban vannak!” A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost,ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is. A tizedes meg a többiek a magyar film 1945 utáni korszakának egyik legnépszerűbb vígjátéka.
***
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012 novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként.
Bővebben...
cím
53 magyar film - Keleti Márton: A tizedes meg a többiek - Vendég: Cs. Németh Lajos
közzététel
2013.06.12
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Lengyel Viktor, Lichter Péter
rövid leírás
Cs. Németh Lajos színművész Kelecsényi László filmtörténésszel Keleti Márton vígjátékáról beszélget. Mesél arról, hogyan kapta meg Grisa szerepét és valójában kitől származik a mára szállóigévé vált mondat: „Az oroszok már a spájzban vannak!”
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-a-tizedes-meg-a-tobbiek-vendeg-cs-nemeth-lajos;jsessionid=8C6AA3F9C3AA53CBF2C881F92A4518FA