53 magyar film – Gothár Péter: Megáll az idő – vendég: Znamenák István színművész

Gothár Péter Kossuth-díjas rendező kultfilmjének, az 1981-ben készült  Megáll az idő címűnek a főszereplőjével, Znamenák István Jászai Mari-díjas színésszel beszélgetett Pintér Judit az MMA filmklubjában.
Gothár kultuszfilmmé lett alkotásában Znamenák Köves Dénes  középiskolást alakítja, akinek filmbéli apja 1956. november 4-én barátjával, akit Őze Lajos alakít a filmben , elássa a fegyvereket, majd nyugatra disszidál. A fiú nevelőapja Őze lesz a vásznon.
Znamenák István a filmklubban készült beszélgetésen elmondta, hogy most piros ponntal kéne jelölni a filmen az ő alakját, mert mára már felismerhetetlen a figurája, mivel mindössze 16 éves volt, amikor Gothár Péter szereplőválogatásra jött a Néphadsereg Tiszti Házában működő gyerekszínjátszó csoporthoz és kiválasztotta Köves Dini szerepére.
A film 1962-ben játszódik, de a színész úgy emlékszik a forgatásra, mintha a filmbéli időben élt volna, mert Gothár, akivel azóta is jó barátságban van, nagyon pontosan idézte fel a 60-as évek iskoláját, lakását, kocsmáját. A film szereplői közül Ronyecz Mária barátként kezelte és megszerette őt Őze Lajos is. Znamenák István felidézte a film  pécsi bemutatóját, amikor a Nádor Szálló bárpultjánál Őze Lajosnak is rendelt egy Unicumot. Őze kikérte magának, hogy egy „takonypóc” hívja meg alkoholra, majd ő rendelt két Unicumot.
Znamenák István a színház- és  fimművészeti főiskola elvégzése után 20 évet töltött a kaposvári színházban, majd dolgozott a Nemzeti Színházban és most az Örkény Színház tagja.          
cím
53 magyar film – Gothár Péter: Megáll az idő – vendég: Znamenák István színművész
közzététel
2014.02.19
copyright
Creative Commons
készítette
LP
rövid leírás
Pintér Judit filmkritikus Znamenák István színésszel beszélget Gothár Péter kultuszfilmjéről.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-gothar-peter-vendek-znamenak-istvan-szinmuvesz;jsessionid=177E605950EE5051CB569F0C4D3558E1