53 magyar film – Jeles András: A kis Valentino – vendég: Jeles András filmrendező

Jeles András filmrendező és Szekfű András filmtörténész beszélgetnek az 1979-ben forgatott A kis Valentino című filmről. Jeles András pályafutását végigkísérték a betiltások, filmjei elkészítése vagy bemutatása rendre ellehetetlenültek. A kis Valentino epizodikus szerkezetével és gyakran önreflektív játékosságával évekkel megelőzte a korát. Bikácsy Gergely filmtörténész így ír a filmről: „A semmi filmje: néha úgy látjuk, a nagybetűs semmié, máskor meg úgy, a semmik legkisebb porszemeié. Dokumentumfilm és hideglelős abszurd bohózat egyszerre. A hetvenes évek megrontott röntgen-átvilágítása, és a rontott röntgen nagy bajokat mutat. A magyar ürességben mászkál egy semmirekellő fiú, és a fejében nincs semmi. Senkinek nincs semmi a fejében, de legkevésbé a valóság valóságos, legkevésbé a valóság »fejében« – vagy »ölében« – van valami. Egyszer, a film vége felé a fiút pincérek csapják be és kergetik ki a balatoni vendéglőből. Utána a »Kis Valentino« hanyatt fekszik a Balaton vizén és az eget bámulja. Furcsa, érdekes fények és felhők. Tán ott van valami.”
cím
53 magyar film – Jeles András: A kis Valentino – vendég: Jeles András filmrendező
közzététel
2013.12.10
copyright
Creative Commons
készítette
Lichter
rövid leírás
Jeles András filmrendező és Szekfű András filmtörténész beszélgetnek az 1979-ben forgatott A kis Valentino című filmről.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-jeles-andras-a-kis-valentino-vendeg-jeles-andras-filmrendezo;jsessionid=14A92715E03753AAB22370EB545C206A