53 magyar film - Fábri Zoltán: Magyarok - vendég: Vasy Géza

Felvételünkön  Vasy Géza irodalomtörténész Balázs József Magyarok című regényéről és Fábri Zoltán ebből készített filmjéről beszél. 
Magyarok 1943-ban, a második világháború idején játszódik. Vendégmunkások kis csoportja megy ki Németországba, hogy a katonáskodó német parasztok helyett dolgozzon. A katonaságtól menekülő, nincstelen emberek a meggazdagodás reményében robotolnak a német földeken, és nem akarnak tudomást venni a körülöttük történtekről: a birtokon fogolytábor üzemel, a földeken pedig hullákba botlanak.
Vasy Géza így fogalmaz Fábri Zoltánnal kapcsolatban: „A magyar filmművészet egyik legfontosabb, meghatározó alakja volt. Úgy akarta magát megvalósítani, filmeket rendezve, forgatókönyveket írva, hogy az írót szerette volna önmagán keresztül átáramoltatni. Tehát nem rendezői filmeket készített, hanem olyan filmeket, amelyekben az irodalmi anyag meghatározóan fontos – nem szolgaian, de a lényeget tekintve azt kívánta mindig követni." 
***
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Fábri Zoltán: Magyarok - vendég: Vasy Géza
közzététel
2013.02.25
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Lichter Péter
rövid leírás
A Magyarok 1943-ban, a második világháború idején játszódik. Vendégmunkások kis csoportja megy Németországba, hogy a katonáskodó német parasztok helyett dolgozzon. A robotoló, nincstelen emberek nem akarnak tudomást venni róla: a német birtokon fogolytábor üzemel, a földeken hullákba botlanak.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-vasy-geza-a-magyarok-cimu-filmrol;jsessionid=1FA703E72B7828F86F1DB4B3762ABFF9