Az irodalom nem a szóval kezdődik – Portréfilm Ács Margit íróról (TELJES)

Ács Margit Babérkoszorú- Füst Milán- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A hetvenes évek közepétől a kiszolgáltatottak iránt mindig elkötelezett íróként, de esszéistaként, könyv- és lapszerkesztőként is a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselője. Újpesti munkáscsaládból indulva nehezen találta meg helyét az írók polgári környezetében, talán ezért vált maximalistává írói munkásságával szemben. Az egyetemet elvégezve a Szépirodalmi Kiadó lektoraként került az irodalmi élet fősodrába. Írói munkásságának fő témája a személyes, a társadalmi és a történelmi lét tényezői elévülésének és elérvénytelenedésének folyamatába belenyugodni képtelenség. Írói alkatát a racionalitás karteziánus alapállása határozza meg, a prózának véleménye szerint törekednie kell a dolgok megismerésére és megértésre.

Rendező: Gulyás Gyula
Operatőr: Gulyás Gyula, Tóth Gergely, Pápai Gergely
MMA, 2015, 52’37”
cím
Az irodalom nem a szóval kezdődik – Portréfilm Ács Margit íróról (TELJES)
közzététel
2022.03.28
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Ács Margit Babérkoszorú- Füst Milán- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A hetvenes évek közepétől a kiszolgáltatottak iránt mindig elkötelezett íróként, de esszéistaként, könyv- és lapszerkesztőként is a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselője.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/az-irodalom-nem-a-szoval-kezdodik-%E2%80%93-portrefilm-acs-margit-irorol;jsessionid=57CB604E3617DE76BEF8F95938F1C401