Tordai Hajnal portréfilm-előzetes

Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas jelmeztervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A filmelőzetesben a Cirkuszhercegnő című operett jelmezeinek gyártása közepette találkozunk a tervezővel. A munka fősodrában instruálja kollégáit, miközben szakmája néhány kulisszatitkát osztja meg a nézővel. Egyebek mellett, hogy a mellékszereplők ruhái azért elnagyoltak, mivel csak az összképhez járulnak hozzá. A bonviván öltözetére gyakran erősítenek rá vállban, karcsúsítják derékban. A komikus szereplő ruházata is erősíti a szereplő groteszk vonásait. Tordai Hajnal annak bizonysága, hogy a jelmeztervező is együtt lélegzik a darabbal.  Az előzetesben ezután letűnt korok jelmezeit és pontos nyilvántartását mutogatja a művésznő, egy kicsit irigykedve a precizitáson: mert pontosan lehet tudni, hogy milyen jelmezt viselt Jászai Mari a Bánk bán Gertrudisaként a Nemzetiben az 1890-es években, de az ötvenes évek óta ez a fajta szoros dokumentálás, sajnos, kihalt a színházi életből.
cím
Tordai Hajnal portréfilm-előzetes
közzététel
2014.06.18
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas jelmeztervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A filmelőzetesben a Cirkuszhercegnő című operett jelmezeinek gyártása közepette találkozunk a tervezővel.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/tordai-hajnal-portrefilm-elozetes;jsessionid=C53EC0C562DB2506B835406EA99FDCFF