Helyszín:
Duna Palota (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)
 
Időpont:
2013. június 20. (csütörtök) 18:00

 

Nagyobb térképre váltás

„Rejtőzködnöm nem lehet" – Weöres Sándor száz éve

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi és Zenei Tagozata a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére rendezett irodalmi estet 2013. június 20-án, 18 órától a Duna Palotában.
Az ünnepi estet köszöntő Kucsera Tamás Gergely, a Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte, hogy nemcsak az évforduló miatt fontos hogy felidézzük Weöres megkérdőjelezhetetlen művészi és emberi teljesítményét, hanem mert bizonyos értelemben lenyomata az elmúlt 100 évnek, Weöres költészete pedig egészen különleges helyet foglal el a magyar művészet történetében, s talán az sem véletlen, hogy halálának napja, január 22-e egyben a magyar kultúra napja is. 
Mezey Katalin, az Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője, az est irodalmi programjának összeállítója bevezetőjében kiemelte, hogy nemcsak nagy feladat a hatalmas életmű összefoglalására tett kísérlet, de egyben hatalmas felelősség is, mert nagyon is szükség van arra, hogy Weöres költészete újra és újra felelevenedjen. Weöres azok közé a költők közé tartozik, akiktől egyszerre nagyon könnyű, s ugyanakkor nehéz válogatni. „Akár kozmikus költőnek látjuk Weöres Sándort, akár verseinek univerzumát emlegetjük, ugyanarra a sajátosságára figyelünk fel; amire Weöres verseiben nem találunk utalást, amire ő nem reagált, az az életjelenség, természeti tünemény, lelki, gondolati, ritmikai, művészeti alakzat valószínűleg nem is létezik."
A köszöntőket követő ünnepi esten Weöres-versösszeállítások hangzottak el: a Hála-áldozat versciklus, az Átváltozások és A teljesség felé címmel Ráckevei Anna, Helyey László és Csikos Sándor előadásában. Az MMA zeneszerző akadémikusait is megihlette Weöres, az esten az általuk megzenésített verseket – kitűnő előadókkal – hallhatta a közönség. Nógrádi Péter Tengertánc és az Akik megtalálnak című műve Wiedemann Bernadett (ének) és Virág Emese (zongora) előadásában, Dubrovay Lászlótól a Középkori örmény szerzetes énekei című mű Krum Enikő (ének) és Holics László (zongora) interpretációjában, illetve Kocsár Miklós szerzeménye, A kísértet dala szintén Wiedemann Bernadett és Virág Emese nagyszerű előadásában.
Az est fényét emelte a színpadon látható Kokas Ignác Weöres-portré, melyet a rendezvény idejére Kokas Ignácné Kósa Judit ajánlott fel. Az est házigazdája Török Máté volt.
 

Részletes program:
Köszöntő: dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára
Bevezető: Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője

Weöres Sándor: Hála-áldozat – versciklus
Közreműködik: Ráckevei AnnaCsikos Sándor, Helyey László

Nógrádi Péter: Akik megtalálnak
Tengertánc
Wiedemann Bernadett – ének, Virág Emese – zongora
 
Weöres Sándor: Átváltozások – versciklus
Közreműködik: Ráckevei Anna, Csikos Sándor, Helyey László
 
Dubrovay László: Középkori örmény szerzetes énekei
Krum Enikő – ének, Holics László – zongora
 
Weöres Sándor: A teljesség felé – ciklus
Közreműködik: Ráckevei AnnaCsikos Sándor, Helyey László
 
Kocsár Miklós: A kísértet dala
Wiedemann Bernadett – ének, Virág Emese – zongora

Az esemény meghívója ide kattintva elérhető.
2013. június 21.  |  emlékest weöres sándor