Gyarmathy Tihamér kiállítása

Vigadó Galéria
2016. március 2. – május 8.
Változó mozgás, 1980

„Bemérve a mérhetetlen" – Gyarmathy Tihamér kiállítása

Gyarmathy Tihamér (1915–2005) képzőművész életművébe, kísérletező, ornamentális és vitalitással teli, „bioromantikus" művészetébe enged betekintést az a kiállítás, amely március 1-jén nyílt a Vigadó Galéria 5. emeleti kiállítótermében. A kiállítás korábban – a születési centenárium évében – Pécsett volt látható 2015. október–decemberben, innen érkezett a Magyar Művészeti Akadémia székházába.
A tárlat a 20. század egyik legkövetkezetesebb magyar absztrakt festőjének, Gyarmathy Tihamérnak, a Magyar Művészeti Akadémia köztestület posztumusz tiszteleti tagjának állít emléket, aki egyik alapítója volt 1992-ben a Magyar Művészeti Akadémia egyesületnek. A tárlat a Kállai Ernő bioromantika elméletére és "Új világkép" programjára épített, "elvont művészetként" jellemezhető pályaívet mutatja be a negyvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig.
    A válogatás a művész szülővárosa, Pécs múzeumának 1985-ben átadott, mintegy 130 darabot kitevő kollekción kívül más közgyűjtemények és magángyűjtők műtárgyaira, valamint az örökösök által őrzött dokumentumokra támaszkodik. Célja nem a monografikus teljesség, hanem az alkotó sokoldalúságának bemutatása. Így az életmű már ismert szegmensei mellett teret ad a zománc és kerámia munkáknak, a kísérleti filmnek.
    A Magyar Művészeti Akadémia egyesület alapító tagja, a Kossuth-díjas alkotó műveiből rendezett kiállítás megnyitóján Fekete György, az MMA elnöke kiemelte: Gyarmathy Tihamér tízéves szünet után tér vissza az akadémiára. Mint mondta, ez szimbolikus lépés, amellyel tartoznak azoknak a nagy alkotóknak, az akadémia alapítóinak és későbbi tagjainak, akik hitelét megteremtették és fokozatosan megteremtik.
    Szeretettel emlékezett vissza az alkotóra, aki, mint mondta, nem a konfrontációt kereste, hanem az együttlét öröme, az együttérzés vezette. A művésznek a kiállításon látható szobájáról elmondta, arról tanúskodik, hogy hogyan ível át valakinek a szelleme korokat, stílusokat, műfajokat, kontinenseket és évszázadokat.
    A kiállítást megnyitó Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja kiemelte: Pécsett nem múló megbecsülésnek örvend Gyarmathy Tihamér művészete Martyn Ferencével és most már Martinszky Jánoséval együtt, akik az elvont művészek kevés tagot számláló csoportjának tagjai voltak.
    Felidézte: Gyarmathy Tihamér 70 éves korában Pécsnek, pontosabban a Modern Képtárnak adományozta 125 művét, amelyek a mostani tárlat alapját adják. Keserü Katalin megnyitóbeszéde letölthető innen.

Gyarmathy Tihamér (Pécs, 1915. március 8. – Budapest, 2005. január 9.) a XX. századi magyar nonfiguratív festészet 1940-es években fellépő derékhadának egyik legfiatalabbja, majd az új évezredre már egyik utolsó élő klasszikusa.
Martyn Ferenccel együtt tagja volt az Európai Iskola néven 1945-ben szerveződő modern művészeti csoportosulásnak, alapítója az abból kivált Elvont Művészek Csoportjának, résztvevője a Réalités Nouvelles 1947-ben, Párizsban megrendezett első nemzetközi kiállításának.
Megingathatatlan következetességű művelője lett előbb az absztrakt szürrealizmusnak, majd a természettudományos világképre alapozott, de hagyományos festői értékek létrehozására törekvő elvont művészetnek.
Emiatt az ötvenes években belső emigrációba kényszerült, műszaki munkát vállalva, a nyilvánosságtól elzárva folytatta sokoldalú tevékenységét: a festés mellett fotogramokat, kísérleti filmet és fém plasztikákat is készített.
Az 1960-as évektől fokozatosan újra kiállítási lehetőségekhez jutott itthon és külföldön. Számos kiállítás és könyv mutatta be művészetét. Elnyerte a legmagasabb művészeti díjakat, 1990-ben Kossuth-díjat kapott. Alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, később a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta.
Művei a Magyar Nemzeti Galéria, a Fővárosi Képtár mellett többek közt a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében is megtalálhatók. 1985-ben több mint 130 műből álló válogatott életmű-keresztmetszetet adományozott a Janus Pannonius Múzeumnak.
     A Magyar Művészeti Akadémia és a pécsi Janus Pannonius Múzeum kiállítása május 8-ig látogatható. A két intézmény közös katalógust jelentetett meg, melyben tanulmányok segítségével követhetjük és értelmezhetjük a kiállítás teljes anyagát.
2016. március 2.  |  kiállítás vigadó galéria gyarmathy tihamér