2023-ban is MMA-portréfilmek a köztelevízióban

2023-ban is folytatódnak az MMA portréfilmjeinek vetítései, ezek között jó néhány bemutatót is láthatnak a nézők. A Magyar Művé­sze­ti Akadémia egy évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban itt bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy határon túli tv-csatornák is bemutatnak.
Az új évet január 8-án az MMA levelező tagjáról, Pap Ferenc operatőrről készített film bemutatója nyitja, majd januárban még két olyan akadémikusportré is adásba kerül, amit most először láthat majd a közönség: a magyar kultúra napja alkalmából debütál a Sebestyén Márta népdalénekest bemutató film, január 29-én pedig Csernyus Lőrinc építész, szakíró munkásságába és gondolataiba nyerhetünk bepillantást. Márciusban többek között Koltai Lajos operatőrrel, a nemzet művészével is találkozhatunk a képernyőkön.

  • 2023. január 8. – Pap Ferenc operatőr
Amit én látok a világból
Portréfilm Pap Ferenc operatőrről
rendező: Fekete Ibolya, operatőr: Pap Dénes
A tizenkét gyerekes parasztcsalád legkisebb fia a tanyáról került a Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, s máig meghatározó szereplője a magyar dokumentumfilmes, majd dokumentarista játékfilmes irányzat, a Budapesti Iskola alkotói csapatának.
MMA, 2022, 54'43"

  • 2023. január 15. – Albert Gábor író ism. [A teljes film már online is megnézhető!]
Az élet pártján vagyunk
Albert Gábor író portréja
rendező-operatőr: Tóth Péter Pál, operatőr: Szabó József
Egy őszinte és következetes értelmiségi portréja, aki műveivel, köztük az 1983-as Emelt fővel című szociográfiával és 1986-os felszólalásával az Írószövetségben a rendszerváltás egyik szellemi előkészítője volt.
MMA, 2014, 51'38"

„Kétszeresen imádkozik, aki énekel"
Sebestyén Márta népdalénekes portréja
rendező: Sztanó Hédi, operatőr: Dénes Zoltán
Sebestyén Márta lételeme az éneklés, nem véletlen, hogy a magyar népzene nagykövete lett szerte a világon, akit a jelenlegi brit király, III. Károly is csodált. Elevenen, műfaji és nemzeti határokat átívelően élnek benne a dallamok, a népdalok. Hangjával, személyiségével iskolát teremtett; népdalénekesek százaira volt hatással, akik bevallottan pályájukat elindító példaképüknek tekintik.
MMA, 2022, 51'55"

A csillagok állása
Portréfilm Csernyus Lőrinc építészről
rendező-operatőr: Dénes Zoltán
Csernyus Lőrinc Ybl Miklós-díjas építész munkásságának, természeti hasonlattal élve legerősebb ága a magyar építő hagyomány és az organikus építészet állandóan megújuló művelése. Makovecz Imre tanítványaként, saját képére formálva viszi tovább mestere építészeti és szellemi örökségét.
MMA, 2022, 52'08"

Székely László díszlettervező
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Kőrösi András, Bagi Ákos, Sibalin György
Székely László több mint ötvenéves pályája során, budapesti, vidéki, kő- és szabadtéri színházak rendezőinek fáradhatatlan, mindig megújulni képes alkotótársaként, mintegy félezer előadáshoz tervezett színpadi teret és díszletet.
MMA, 2014, 51'

  • 2023. február 12. – Haris László fotóművész (ism., február 9-én 80 éves)
Léptékváltás
Haris László fotóművész
rendező: Gulyás Gyula, operatőr: Pápai Gergely, Gulyás Gyula
Nyolcvanadik születésnapján köszöntjük Haris Lászlót, akinek portréja nemcsak a képző-, fotó- és filmművészet közötti határokat sokszor átlépő művész alkotásait mutatja be, hanem az 1970–80-as évek ellenzéki törekvéseit is felidézi.     
MMA, 2014, 52'54"

  • 2023. február 19. – Oravecz Imre író (ism., február 15-én 80 éves)
A rög gyermeke
Oravecz Imre költő portréja
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
A film a narrációként elhangzó versek és prózarészletek segítségével rajzolja meg a Szajláról indult, a nagyvilágot bejárt, majd szülőfalujában újra otthonra talált, a nyolcvanadik születésnapját ünneplő költő, író lírai szépségű portréját, egyúttal szociografikus pontosságú képet fest a faluról is.
MMA, 2018, 51'39"

  • 2023. február 26. – Benkő Imre fotóművész (ism., február 17-én 80 éves) [A teljes film már online is megnézhető!]
Szürke fények
Benkő Imre fotográfus
rendező: Pacskovszky József, operatőr: Gózon Francisco
A február 17-én nyolcvan esztendős Benkő Imre fotográfus alkotásai az első portréktól az ózdi vasgyár széthullását vagy a Sziget Fesztivált megörökítő sorozatain át a világ számos táján készített egyedi képekig mindig ember és környezete viszonyát vizsgálják – szociológiai pontossággal és pszichológiai érzékenységgel.
MMA, 2017, 51'54"

  • 2023. március 5. – Koltai Lajos operatőr (bemutató!)
Találkozás Koltai Lajos rendező-operatőrrel
rendező: Balogh Zsolt, operatőr: Novák Emil
A portréfilm az embert, a társat, a családapát, az egyetemi tanárt, a filmkészítőt, Oscar-jelölt és Oscar-díjas magyar filmek alkotótársát és a filmrendezőt mutatja be. Koltai Lajos atmoszférateremtő képessége egyedülálló, amit főleg operatőrként ért el egyéni látásmódjával, kifinomult világítástechnikájával. Érzékeny megfigyelő, tudatos művész, akit méltán neveznek világszerte a „fény mágusának".
MMA, 2022, 55'51"

  • 2023. március 12. – Kóka Rozália népművész, előadóművész (ism., március 12-én 80 éves)
Nincs élőbb a mesénél
Kóka Rozália népművész, előadóművész portréja
rendező, operatőr: Tóth Péter Pál
Nyolcvanadik születésnapján köszöntjük a bukovinai székelység hányatott sorsában osztozó Kóka Rozáliát, aki kutatóként és előadóként csaknem fél évszázada küzd a székely kultúra kincseinek megmentéséért és népszerűsítéséért.
MMA, 2016, 53'

  • 2023. március 19. – Dubrovay László zeneszerző (ism., március 23-án 80 éves) [A teljes film már online is megnézhető!]
Zenei portré Dubrovay Lászlóról
rendező: Kisfaludy András, operatőr: Balog Gábor, Varjasi Tibor
A március 23-án nyolcvanadik születésnapját ünneplő kiváló zeneszerző, több évtizeden át a Zeneakadémia tanára, a portréfilmben néhány jelentős műve keletkezéstörténetébe is beavatja a nézőt.
MMA, 2014, 50'

Portréfilm Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóról
rendező: Csorba Judit, operatőr: Dénes Zoltán
A film egy sokoldalú, a magyarság sorsa, népművészeti kincseinek összegyűjtése, megőrzése és kutatása iránt az ötvenes évek óta mélyen elkötelezett, ugyanakkor a velünk élő népcsoportok életét is jól ismerő tudós és tanár kivételes személyiségét mutatja be.
MMA, 2018, 53' 

  • 2023. április 2. – Kelemen László zeneszerző, népzenész (bemutató!)
Az én zeném… – úton Kelemen Lászlóval
rendező, beszélgetőtárs, forgatókönyvíró: Sztanó Hédi
operatőr: Dénes Zoltán, Szabó Károly

Kelemen László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, népzenész, az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom kiemelkedő alakja. Sztanó Hédi filmje a ditrói gyerekkortól, a gyökerektől eleveníti fel az erdélyi táncháztalálkozókon és a gyűjtői misszión át a Hagyományok Házáig vezető pálya legfontosabb állomásait, felidézi Kelemen László egyéni sorsfordulóit, felsorakoztatja az életét, munkásságát meghatározó személyiségeket: tanárokat, népzenekutatókat, erdélyi cigányzenészeket, legendás zenésztársakat.
MMA 2022, 52'07"
 

Szami – Portréfilm Eperjes Károly színművészről
rendező: Pajer Róbert
operatőr: Csukás Sándor
Lehetett volna akár labdarúgó vagy pap, és élete egy szakaszában még a politika is megkísértette, de – szerencsénkre – színész lett… Hit és szenvedély – talán ez a két szó adja vissza leginkább azt, ami szinte minden élethelyzetben, klasszikus és mai szerepeket – embereket! – emlékezetesen megformáló színházi és filmszínészi alakításaiban egyaránt sugárzik belőle.
MMA 2022, 53'47"

 

További portréfilmek:

A portréfilmek először vasárnaponként a koradélutáni műsorsávban (13–15 óra közötti kezdéssel) láthatók az M5 csatornán, ez egyben fix műsoridőt is jelent, az ismétlések változó sávban vannak műsoron az M5, valamint a Duna World csatornákon, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!

A legutóbb vetített portréfilmek visszanézhetők a Médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/musor/mma-portrek/
Korábbi portréfilmjeink közül pedig számos teljes egészében elérhetővé vált, ezek itt találhatók: https://www.mma-tv.hu/portrefilmek