Király Dávid: Magvető

36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat

A hétvégén a Dornyay Béla Múzeumban megnyílt a Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. A kortárs művészet immár nagy hagyományokkal rendelkező seregszemléje a megelőző két évben készített képzőművészeti alkotásokat mutatja be, megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia is visszatérően támogatja, továbbá a Képzőművészeti Tagozat díjat is felajánl. A kiállításon festő-, grafikus- és szobrászművészek, iparművészek mutatkozhatnak be alkotásaikkal, melyeket egy zsűri válogat be a rangos eseményre. A 2021. május 25-től már látogatható tárlaton az MMA Képzőművészeti Tagozatának Elismerő Oklevelében (szakmai különdíjában) Király Dávid képzőművész részesült.
Az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődje az 1965-ben megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás volt. A salgótarjáni Tavaszi Tárlatot 1979 óta rendezi a salgótarjáni múzeum, 2012. december 31-ig Nógrádi Történeti Múzeum néven. A tavaszi tárlatnak az 1990-es évektől kétévente ad helyet a város, felváltva a rajzbiennáléval és a rajztriennáléval.
221 művész 526 alkotást küldött be az idei tárlatra, közülük az előválogató zsűri 145 alkotó 178 művét ajánlotta kiállításra. Grafikák, plasztikák, festészeti és iparművészeti alkotások mellett ebben az évben először a geometrikus stílusirányzat is megjelent a tavaszi tárlaton.
A rendezvény megnyitó ünnepségén – szakmai zsűri döntése alapján – számos szakmai, illetve önkormányzati díjat adtak át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Varga Bertalan, Salgótarján megyei jogú város díját Határ Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elismerését Király Dávid nyerte el. A Magyar Festők Társasága Osgyáni-Ranvid Rózának, a Dornyay Béla Múzeum Drozsnyik Istvánnak ítélte a díjat. A Dornyay Béla Múzeum Életműdíját Váli Dezső kapta meg. A nagydíj nyertese lehetőséget kap arra, hogy a következő Tavaszi Tárlat alkalmával egy kamarakiállítással mutatkozzon be. A tárlaton kiállított munkákat a tavaszitarlat.hu honlapon is meg lehet keresni. A megnyitón készült videó itt tekinthető meg.
A kiállítás várhatóan egészen augusztus végéig várja a látogatókat.
2021. május 26.  |  tavaszi tárlat elismerő oklevél