85. születésnapján köszöntötték Buda Ferencet

Irodalmi esten köszöntötték a Magyar Művészeti Akadémia tagját, Buda Ferencet 85. születésnapja alkalmából barátai, alkotótársai és olvasói a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár dísztermében. A Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő hosszú betegsége után, a koronavírusból felépülve találkozhatott először újra műveit és személyét egyaránt kedvelő közönségével.
A városvezetés nevében Szemeryné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is köszöntötték a meghatározó munkásságú költőt. Az alpolgármester beszédében visszaemlékezett közös marosvásárhelyi kalandjára Buda Ferenccel, és rávilágított arra a közösségépítő és -formáló munkásra, amelyen keresztül a művész egy kulturális közösség szilárd alapjait segített felépíteni.
A születésnapi meglepetés részeként Orosz Csaba zenésítette meg a Szólásért való ének című Buda Ferenc-verset, amelyet Jámbor Zsolttal közösen énekeltek el Buda Ferenc tiszteletére. Ezt követően a születésnapos ünnepelt Füzi László irodalomtörténésszel, a Forrás főszerkesztőjével beszélgetett teltház előtt. Az est során a verseket maga a költő olvasta fel, és egyúttal a Forrás 2021. novemberi számát is bemutatták.
Buda Ferenc Debrecenben született, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1955-ben kezdte tanulmányait. Csak 1968-ban kapott diplomát, mert 1957-ben néhány verse miatt elítélték, ezért 1958-tól segédmunkás, 1963-tól képesítés nélküli nevelő volt a Pest megyei Pusztavacson. 1965-től Kecskeméten általános iskolában tanított, 1971-től a Bács-Kiskun Megyei Levéltár munkatársa, majd a Forrás szerkesztőségébe került, ahol 1986-tól a lap főmunkatársa. Több mint fél évszázada Kecskeméten él.
  Számos verseskötete jelent meg, s jelentős műfordítói tevékenysége is: többek között baskír, finn, kirgiz, lapp, mari, mordvin, török, udmurt, kazah fordításai ismeretesek. Tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának.
  2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki gazdag lírai költészetéért, a népköltészet és a modern líra hagyományait ötvöző formai megoldásaiért, műfordítói tevékenységéért. 2014-ben egész életműve elismeréseként a nemzet művésze lett. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Az irodalomtörténész kiemelte: Buda Ferenc munkásságában az élet és a mű fogalma összefonódik. Erkölcsi tanítása és tartása miatt olvasói különösen kedvelik.
A műkritikusok szerint is sugárzik a második világháborút is megélt költő verseiből a nyelvi és történeti erő. Buda Ferencnek kultusza van, a költészetét sokan szeretik.
– Nagyon nagy nyelvművész. Talán nincs olyan nagy költőnk, akinek a költészetében a táj olyan eleven erővel jelenne meg, mint nála – nyilatkozta az ünnepeltről Füzi László a Kecskeméti Médiacentrumnak. Hozzátette, nagy érték, hogy az emberek értik a műveit, irodalmi  estjein mindig sokan vesznek részt.
Mindezt az ünnepség is igazolta. Költeményei ezúttal is nagy hatással voltak a közönségre, hangos tapssal köszönték meg az ünneplők Buda Ferenc ajándékát.

2021. november 3.  |  buda ferenc évforduló