Átadták a Magyar Jelenlét Házát Kassán

Leleplezték Jakoby Gyula emléktábláját
 
Október 24-én Kassán került átadásra a helyi Rovás művészeti csoport új székháza, a város központjában létrehozott Magyar Jelenlét Háza. Az új épületben az átadóval egy időben egy hungaricum kiállítást is megnyitottak, valamint leleplezték Bartusz György szobrászművész Jakoby Gyula kassai festőművész tiszteletére készült emléktábláját is, amely az MMA Képzőművészeti Tagozatának támogatásával valósult meg.
Akárcsak a múltban, ma is szükség van az együttes felelősségvállalásra, ma is együtt kell megvédenünk, ami a miénk, mert csak közösen lehet sikerre vinni a küzdelmet, amely azért folyik, hogy Európa népei továbbra is önállóan dönthessenek saját jövőjükről – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára október 24-én Kassán, ahol beszédet mondott a magyar főkonzulátus október 23-i fogadásán. Az ünnepségen – amelyen mintegy másfélszázan vettek részt, köztük egyházi személyiségek, diplomaták, politikusok és ismert közéleti személyiségek – Potápi Árpád János az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc el nem évülő céljairól és máig élő lelkületéről szólt.
Potápi Árpád János kassai látogatása során részt vett a helyi Rovás művészeti csoport új székházának, a város központjában létrehozott Magyar Jelenlét Házának ünnepélyes átadóján is, amelyhez a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából jutott hozzá az 1994-es létrejötte óta színvonalas magyar és helyi kötődésű programok sorát megvalósító kassai magyar szervezet.
Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója az MTI-nek elmondta: rendkívül hálásak a nemzetpolitikai államtitkárságnak a Magyar Jelenlét Házáért, amelyet elsődlegesen a kassai és a város környékén élő magyarok otthonának, illetve a magyar kultúra és Magyarország megjelenési helyének szánnak. Hozzátette: az épületben, ahol könyvtár, előadóterem, koncerthelység és galéria is lesz, már az átadó előtt megnyílt az első tárlat, a Kárpát-medence és a diaszpóra 55 jeles magyar művészének alkotásaiból összeállított Boldogasszony kiállítás, amely november másodikáig látogatható.
Az új épületben az átadóval egy időben egy hungaricum kiállítást is megnyitottak, illetve leleplezték Jakoby Gyula kassai festőművész emléktábláját is, amely az MMA Képzőművészeti Tagozatának támogatásával készült. A Bartusz György szobrászművész által készített emléktáblát Stefanovits Péter, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője leplezte le. (Bartusz György korábban egészalakos, életnagyságú bronzszobrot készített Jakoby Gyuláról, amely az Erzsébet utca a Szent Erzsébet székesegyházhoz közel eső szakaszán tekinthető meg.) Az eseményen mások mellett részt vett a köztestület szakmai delegációja is.
Jakoby Gyula a felvidéki művészet II. világháború utáni egyik legjelentősebb képviselője. Halász Hradil kassai magániskolájában kezdte művészeti képzését, majd Podolini Volkmann budapesti intézményébe járt, azután Kassán Kron Jenő múzeumi magániskolájában képezte magát. 1926-tól látogatta a budapesti Képzőművészeti Főiskolát, Réti István tanítványaként. Fontosabb díjai: 1934-ban Kassa város díja, 1963-ban Kiváló Munkáért Érdemrend, valamint 1968-tól Érdemes Művész. 1938–44 között a Kazinczy Társaság, 1949-től a Csehszlovákiai Képzőművészek Szövetségének tagja volt. Rövid tanulmányúton járt Ausztriában. 1928-ban visszatért Kassára, ahol 1929-ben rendezte első önálló kiállítását. Művei szerepeltek Budapesten, Pozsonyban, Grazban, Párizsban, Antwerpenben, Hágában, Helsinkiben is. Alkotásai helyet kaptak számos felvidéki közgyűjteményben (Kassa, Pozsony, Érsekújvár, Eperjes, Besztercebánya stb.), a Magyar Nemzeti Galériában és a prágai Národní Galériában.
Bartusz György egészalakos, életnagyságú, az idős mestert megtörten ábrázoló bronzszobrának gipszváltozata eredetileg még Jakoby életében, 1980-ban készült. Két évvel később bronzba öntötték, és felállították a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum udvarán (a múzeumot egyébként 1991-ben Jakoby Gyuláról nevezték el, és ott állandó kiállítása létesült). Ezt a szobrot helyezték el aztán az Erzsébet utca a Szent Erzsébet-székesegyházhoz közel eső szakaszán, 2001-ben.


Jakoby Gyula festőművész szobra Kassán (Bartusz György szobrászművész alkotása)
2017. október 25.  |  stefanovits péter bartusz györgy jakoby gyula