Kovács Tamás Iván, Magyarország belga és luxemburgi nagykövete Forrás: Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége - Facebook

Az Építs nekem hajlékot! Antwerpenben

A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában készült, a magyar közösségek zsinagógáit bemutató tablókiállítás május 5-től az antwerpeni Magyar Tiszteletbeli Konzulátus impozáns épületében tekinthető meg. A szervezők szándéka, hogy Belgium, Németország és Lengyelország mellett Szlovákiában is körutat tehessen a kiállítás annak érdekében, hogy minél több helyszínen is megismerkedhessenek az érdeklődők az értékes építészeti kuriózumokkal. A kiállítás kibővített változata ezzel párhuzamosan jelenleg Kassán látható.
Az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című tablókiállítás május 5-én a Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége és a brüsszeli Liszt Intézet által szervezett flamand–magyar üzleti fogadást is gazdagította az antwerpeni Magyar Tiszteletbeli Konzulátus épületében, ahol a helyi diplomáciai testület tagjai, magyar és belga üzleti partnerek és az antwerpeni zsidó közösség képviselői jelentek meg. Az esten köszöntőt mondott dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország belga és luxemburgi nagykövete és Ari Epstein, Magyarország flandriai tiszteletbeli konzulja. A fogadáson ünnepélyes keretek között ketten vehették át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéseket: Julie Bynens, a flamand kancellária és külügyminisztérium főtitkára számára a magyar–flamand kapcsolatok terén végzett kimagasló tevékenységéért, valamint Johan Thijs, a KBC vezérigazgatója a magyar-belga gazdasági kapcsolatok terén végzett kimagasló tevékenységéért részesült elismerésben. Az eseményt Csikós Vilmos és ifj. Csikós Vilmos zenei játéka tette még emlékezetesebbé.
Dr. Kovács Tamás Iván köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a magyarországi zsinagógák sorsa szorosan összefonódik Magyarország történelmével, közös kulturális és építészeti hagyatékunk fontos része, melyet az utókor számára is meg kell őrizni.
A magyar gyökerekkel rendelkező Ari Epstein, Magyarország flandriai tiszteletbeli konzulja, egyben az antwerpeni zsidó közösség és üzleti élet egyik jelentős tagja, a World Diamond Center vezérigazgatója, kihangsúlyozta, hogy a tárlat első belgiumi bemutatkozására a Konzulátus épülete azért is kiváló választás volt, mert az épület az antwerpeni zsidó közösség egyik központi helyszíne, mely egyben a 2021-ben alapított Magyar Származású Zsidóközösségek Világ Intézetének ad otthont (World Institute for Jewish Hungarian Ancestry).
A fogadáson a helyi diplomáciai testület tagjai, a flamand üzleti élet kiemelkedő szereplői és az antwerpeni zsidó közösség képviselői voltak jelen.A kiállítás-sorozat első állomása Németország volt 2021 őszén a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ szervezésében. A tárlat kurátora dr. Oszkó Ágnes Ivett, a MÉM MDK művészettörténész munkatársa, projektmenedzsere pedig Komlóssy Ágnes, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője.
A szervezők közel egy évezred alkotásaiból válogattak, hogy a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és azok történetét minél teljesebben bemutathassák. A tárlaton a középkori soproni zsinagógák, majd a barokk mádi és a klasszicista óbudai zsinagóga után a romantikus építészet gyöngyszemei, a pesti zsinagógák is bemutatkoznak. Ezek az épületek a zsidóság emancipációjának fontos mérföldkövei voltak, a XIX–XX. század fordulóján épült kupolás zsinagógákkal együtt (Győr, Nagyvárad, Szeged, Szabadka, Újvidék, Kassa).
2022. május 6.  |  kiállítás mém mdk zsinagógaépítészet antwerpen