2014, panel különdíj

Az Év Háza 2017 díj

Május 10-ig nyújthatják be munkáikat családi házak és kis társasházak tervezői a 2017-es Év Háza pályázatra. Az Év Háza a hazai építész szakma elismert díja, mely a családi házak és a kis lakóépületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálhatók a szakma legjelesebb képviselői. Az ötszázezer forintos fődíj mellett idén több különdíj is gazdára vár. A bírálóbizottság elnöke Dévényi Sándor építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Az MMA évek óta szakmai partnere a pályázatnak.
Az Év Háza díj elődjét, akkor még más néven, 1994-ben a Belügyminisztérium és az akkori Családi Ház magazin hívta életre. Az évről évre megrendezett pályázat új fórumot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez. 2008-tól, ismét megrendezésre kerül a szakmai és civil építészeti szándékot integrálni képes Év Háza építészeti pályázat.
„A pályázat kiemelt alapelve, hogy a kiválasztás kizárólag szakmai szempontok alapján történjen. Nem túlzás, hogy az Év Háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is" – mondta el a pályázat kihirdetésekor Szoják Balázs, építész, a pályázat kurátora.
 
A pályázat kiírása
Az országos, nyílt és nyilvános Év Háza pályázaton idén ismét megmérettetnek a családi házak, nyaralók és a maximum 4 lakásos lakóépületek. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind pedig gazdasági szempontból példaértékűek. Az Év Háza díj az első olyan, fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat, amely külföldi bemutatkozásra is alkalmat ad. A Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott Visegrádi Négyek Családi Házai utazó kiállítás magyar anyagát évek óta a beérkező pályázatok közül választja ki a neves építészekből álló Bíráló Bizottság.
Az elmúlt években a pályázat szakmai partnere volt a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BM Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.
Az Év Háza bírálóbizottsága az elmúlt években a fődíj mellett külön elismeréseket adhatott át, így például évek óta egy-egy épület tervezője a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját nyerheti el. 2015-től talál gazdára a „Környezetbarát ház" különdíj, illetve 2017-től „Esztétika" különdíj.
 
A díj jövőjéről
Az elmúlt években számtalan megjelenésben és számos népszerű hazai és külföldi tárlaton szerepelt az Év Háza pályázat és a Visegrádi Négyek házait bemutató utazó kiállítás. A pályázat kuratóriuma a tíz év díjazottjairól, valamint alkotóiról, egyben a pályázatról, mint mozgalomról könyv kiadását tervezi. A pályázat további rangját növelheti, hogy a kuratórium tervezi a díjak körének bővítését is: a tervek szerint 2018-ban a családi házak és kis társasházak mellett más kategóriában is várják majd a példa értékű épületeket tervezők munkáit.
 
Határidők, dátumok
• A pályaművek beadása: 2017. május 10. 15 óra
• Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2017. október 2-án, az Építészet Világnapján
 
A pályaműveket elektronikusan a www.evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani.
 
A zsűri tagjai 2017-ben
Elnök:
  • Dévényi Sándor építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
Társelnökök:
  • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
  • Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Szoják Balázs, építész, az „Év Háza" díj kurátora
Tagok:
  • Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
  • Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense
2016-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:
  • Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze
  • Viszlai József, Miskolc korábbi főépítész
2017. április 25.  |  pályázat dévényi sándor