Beszélgetéssorozat az olasz–magyar kapcsolatokról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2020-ban is folytatja immár ötödik éve megrendezett pódiumbeszélgetés-sorozatát, a Keddi kaleidoszkópot, mely négy pódiumbeszélgetésen az olasz–magyar kulturális kapcsolatokat járja körül. Az esteket a videófelvételnek köszönhetően utólag is meg lehet tekinteni az MMA honlapján. A pódiumbeszélgetések közös címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olasz–magyar kulturális kapcsolatok jelene. A tavaszi félévben elmaradt, ezért őszre halasztott három beszélgetésre keddenként, október 13-án, november 3-án és december 1-jén várjuk a téma iránt érdeklődőket.

A sorozat tágabb célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott neves művészek és művészetelméleti szakemberek alkotó- és kutatómunkájába, megismerhesse szemlélet­mód­jukat, törekvéseiket, módszereiket. A sorozatra ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés is kiegészít. A programok végén a közönség tagjai is feltehetnek kérdéseket.

2020. október 13-án Rómában rómaiul kell élni címmel Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja. Németh Pál, a Pécsi Egyetem docense, a pécsi Fondéria Művészeti Egyesület elnöke az olasz–magyar képzőművészeti kapcsolatok „szürke eminenciása", aki szerényen, de eredményesen szervezi a Római Magyar Akadémia kiállításait, immár tizedik éve, a legtágabb szemlélettel. Amerigo Tot emlékére készített köztéri szobra Rómában áll.
A programra regisztrálni a https://forms.gle/1X9To31vDuroBjuf7 címen lehet.

November 3-án Csorba László történésszel, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatójával, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatójával Farkas Adrienne televíziós újságíró beszélget. Csorba László 1998 és 2007 között vezette a Római Magyar Akadémiát, ahol a tudományos kapcsolatok fejlesztésével párhuzamosan napjaink magyar művészetének törekvéseit mutatta be elsősorban. A zene, a képzőművészet, az irodalom és a film területén számtalan magyar alkotót segített olaszországi bemutatkozáshoz.

December 1-jén Gian Luca Borghesével, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatójával Ordasi Zsuzsa művészettörténész beszélget. A történész képzettségű igazgató új lendülettel vezeti a több mint nyolcvan éve alapított intézményt, a rendkívül gazdag olasz–magyar kulturális kapcsolatok egyik főszereplőjét.
 
A beszélgetések 18 órakor kezdődnek, helyszínük: a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.). A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Kérdéseit a kaleidoszkop@mma.hu címen teheti fel.